FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra Dan bez automobila

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Europski dan bez automobila, 22. rujnai ove će godine obilježiti brojni gradovi u Europi promičući održivgradski prijevoz i potičući građane na druge vrste prijevoza umjestoautomobilom.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Europski dan bez automobila, 22. rujna i ove će godine obilježiti brojni gradovi u Europi promičući održiv gradski prijevoz i potičući građane na druge vrste prijevoza umjesto automobilom.

U hrvatskim će se gradovima također održati razne prigodne akcije, pa će tako u Zagrebu od 8 do 20 sati za automobile biti zatvoren dio gradskog središta.

U zoni zabrane promet će biti dopušten samo interventnim vozilima (MUP, Hitna pomoć, vatrogasci), vozilima javnoga gradskog prometa, komunalnim vozilima i vozilima invalidnih osoba s prebivalištem u toj zoni te taxiju.

Grad Zagreb je pozvao građane da sutra automobile ostave doma, i unaprijed zahvalio svima koji će taj dan obilježiti svojim primjerom.

Prijevoz ZET-om bit će besplatan, a i Hrvatske željeznice besplatno će prevoziti putnike prigradskim vlakovima na pruzi Dugo Selo - Savski Marof.

Europskim danom bez automobila završit će Europski tjedan kretanja (ETK) koji se ove godine obilježava na temu "Pametno putovanje na posao".

Europska komisija podsjeća da je ovo četvrta godina održavanja ETK, a cilj mu je promicati oblike prijevoza koji ne štete okolišu. U akciji sudjeluju gradovi i općine iz 25 zemalja članica EU-a, zemalja EFTA-e, Hrvatske i Rumunjske te Brazila, Kanade, Kolumbije, Japana, Tajvana i Venezuele. Akcije uključuju i uvođenje novog ili poboljšanog sustava javnog prijevoza, pješačkih zona u središtima grada i biciklističkih staza.

Grad koji je najviše učinio za razvoj održiva prijevoza bit će nagrađen, a kandidati su Kromeriz u Češkoj, Nantes u Francuskoj i Donostia-San Sebastian u Španjolskoj.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poslalo je u 109 gradova u Hrvatskoj pozive za sudjelovanje u ETK-u.

U kampanju obilježavanja uključile su se i nevladine udruge, među kojima i najveća ekološka udruga Zelena akcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙