FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 19. listopada

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 19. listopada.
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 19. listopada.

VARAŽDIN - Tvrtka Gumiimpex iz Varaždina otvorit će u Slobodnoj zoni Varaždin tvornicu za reciklažu automobilskih guma i proizvodnju gumenog granulata. Ukupna investicija u izgradnju modernog pogona površine 65 tisuća četvornih metara iznosi 6,5 milijuna eura. Pokretanjem ove tvornice, kako se očekuje, riješit će se problem zbrinjavanja starih automobilskih guma u Hrvatskoj na ekološki prihvatljiv način. U novom visokoautomatiziranom pogonu bit će zaposleno 130 djelatnika. Kako je najavljeno, pogon će na prigodnoj svečanosti otvoriti predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader (10,30 sati, Slobodna zona Varaždin, Trnovec Bartolovečki).

ZAGREB - Sedma međunarodna konferencija o povećanju konkurentnosti '20 ključeva' održat će se u Zagrebu u organizaciji konzultantske kuće Deloitte i tvrtke Organization Development International. Program uspostave metode 20 ključeva u Hrvatskoj se provodi od 2004. godine, a Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva sufinancira ga pokrićem 40 posto troškova uvođenja. Način uvođenja tog sustava za poboljšanje poslovnih učinaka i postignute rezultate predstavit će 18 poduzeća iz Hrvatske i inozemstva. Konferenciju će otvoriti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić (9 sati, The Regent Esplanade Hotel, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) organizira predavanje glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Europskoj uniji Vladimira Drobnjaka, na kojemu će Drobnjak govoriti o značaju pridruživanja za hrvatsko gospodarstvo, posebice za obrt, perspektivama malog i srednjeg poduzetništva te o tome kako najbolje iskoristiti mogućnosti koje se otvaraju poduzetnicima u procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji (10 sati, Ilica 49/II).

ZAGREB - U sklopu 66. svjetskog kongresa turističkog SKAL udruženja, koji se od 16. do 21. listopada održava u Zagrebu i Dubrovniku, održat će se Godišnji međunarodni turistički forum o kongresnim i incentive (motivirajućim, nagradnim i poticajnim) putovanjima. To je ujedno i središnji događaj svjetskog SKAL kongresa, koji je okupio tisuću turističkih profesionalaca iz 87 zemlja svijeta. Uvodno predavanje o razvoju turizma u Hrvatskoj od stjecanja samostalnosti do danas održat će direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, dok će o glavnoj temi foruma govoriti vodeći stručnjaci u kongresnoj industriji Paul Flackett i Patrick Delaney (9 sati, Hotel Westin).

DUBROVNIK - Zadružni savez Dalmacije organizator je Sabatine 2005., tradicionalnog 15. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara. Susret se održava do 22. listopada, a na programu su znanstveni i stručni skupovi, natjecanja sommeliera, predstavljanje novih časopisa i knjiga te obilasci vinograda. Održat će se i Sabor vinogradara i vinara Dalmacije (10 sati, Hotel President, Babin Kuk).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora - Komora Zagreb i tvrtka Ekotours organiziraju tematski seminar o praktičnoj primjeni uvođenja sustava cjelovite kontrole neškodljivosti hrane. Seminar je namijenjen tvrtkama i proizvođačima iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora te svima drugima koji stavljaju hranu u promet, a cilj mu je informirati ih o sustavu kontrole namirnica u Hrvatskoj i Europskoj uniji (10 sati, Draškovićeva 45).

RIJEKA - Svečano otvaranje međunarodnog 22. Sjevernojadranskog sajma na kojemu će do 23. listopada sudjelovati ukupno oko 300 izlagača iz više zemalja. U sklopu sjevernojadranskog sajma održat će se 7. Sajam lova i ribolova, 7. Izložba inovacija "Medicina i ekologija" te Međunarodna izložba keramike "2. Triennale vaza za cvijeće". ( Dvorana mladosti, u 11 sati)

ZAGREB - Ukupan dug opće države, koji uključuje domaći i inozemni dug države, izvanproračunskih fondova i lokalne države, dug HBOR-a i izdana državna jamstva, krajem srpnja ove godine iznosio je 117,2 milijarde kuna ili oko 52,8 posto procijenjenog BDP-a za ovu godinu, podatci su Ministarstva financija. Isključe li se, u skladu s metodologijom Ministarstva, iz duga državna jamstva i dug HBOR-a, ukupni je dug opće države u srpnju iznosio 99,4 milijarde kuna i njegov je udio u očekivanom BDP-u 44,8 posto. U odnosu na kraj prošle godine ukupan je dug opće države povećan za 6,7 milijardi kuna, a rezultat je to povećanja domaćeg i smanjenja inozemnog duga. Inozemni dug opće države krajem srpnja iznosio je 44,7 milijardi kuna i u sedam mjeseci ove godine smanjen je za 5,4 milijarde kuna. Orijentacija države na zaduživanje na domaćem tržištu ogleda se pak u podatku o rastu unutarnjeg duga opće države koji je krajem srpnja iznosio 54,7 milijardi kuna i u sedam mjeseci ove godine povećan je za 12,2 milijarde kuna.

ZAGREB - Na kraju rujna u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je evidentirano 294.310 nezaposlenih, što je za 1,1 posto ili za 3.296 osoba više u odnosu na prethodni mjesec, a za 5.159 osoba ili 1,7 posto manje nego u rujnu 2004. godine. Nakon što je kolovoz bio šesti mjesec zaredom kako se bilježilo smanjenje broja nezaposlenih, u rujnu je došlo do porasta nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Po podacima iz Mjesečnog statističkog biltena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u rujnu 2005. priljev u registriranu nezaposlenost bio je veći od odljeva iz nezaposlenosti. Tako se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 23.346 osoba, dok je odljev iz evidencije iznosio 20.050 osobe. Od toga je 10.900 osoba zaposleno prema ugovoru o radu (4,4 posto manje nego u rujnu 2004), dok je 9.150 osoba brisano iz evidencije zbog ostalih razloga.

ZAGREB - Cijene stanova u Hrvatskoj na godišnjoj razini osjetno rastu, pa je tako prosječna cijena kvadratnog metra prodanog novog stana u prvom polugodištu 2005. iznosila 9.224 kune, što pak znači da se za čitavu prosječnu hrvatsku plaću može 'kupiti' manje od pola kvadrata stana. Prosječna je cijena kvadrata prodanog novog stana u Hrvatskoj u prvom ovogodišnjem polugodištu bila za 9,1 posto ili za 771 kunu viša nego u istom razdoblju 2004., pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Pri tome po visini cijena novih stanova prednjači Zagreb sa 10.520 kuna za kvadrat, dok je prosječna cijena četvornog metra u ostalim naseljima iznosila 8.114 kuna. Podaci se odnose na 972 prodana nova stana u Hrvatskoj, prosječne površine nešto veće od 59 kvadrata, od čega 463 stana u Zagrebu i 509 u ostalim naseljima.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙