FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 18. listopada

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 18. listopada.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 18. listopada.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Delegacija Europske komisije u Zagrebu organiziraju javno predstavljanje projekta CARDS 2002 'Jačanje kapaciteta na području zaštite potrošača'. Predstavljanje ovog projekta ima zadaću pravovremeno potaknuti sve strane uključene u zaštitu potrošača u Hrvatskoj kako bi svatko u svojoj nadležnosti dao doprinos u zaštiti potrošača sukladno standardima EU-a (11 sati, kino dvorana Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - U povodu Dana plina, Hrvatska stručna udruga za plin na svečanoj sjednici skupštine raspravljat će o energetskoj zajednici jugoistočne Europe te razvoju plinovodnog sustava Slovenije i mogućnosti tranzita plina u Hrvatsku. Isto tako, udruga će dodijeliti priznanja zaslužnim stručnjacima na području plinskog poslovanja (11 sati, Ina Naftaplin, Šubićeva 29).

PULA - Svečano otvaranje desetog međunarodnog sajma automobila i prateće industrije "Euro auto Pula 2005" (12 sati, parkiralište Karolina).

PULA - Zračna luka Pula nakon ratnih i poslijeratnih godina prvi put dostiže ove godine brojku od 200 tisuća putnika. Taj događaj očekuje se na zadnjem ovogodišnjem letu britanskog prijevoznika "Britannia" u London (oko 11.00 sati).

ZAGREB - Nepodmirene naloge za plaćanje, u ukupnom iznosu od 10,73 milijarde kuna u kolovozu je u Hrvatskoj imalo 20.016 pravnih osoba sa ukupno 35.265 zaposlenih, podaci su Financijske agencije (FINA) koje prenose "Gospodarska kretanja", publikacija Hrvatske gospodarske komore. U kolovozu je, u odnosu na srpanj, zabilježeno blago povećanje iznosa nepodmirenih naloga blokiranih pravnih osoba, za 0,2 posto ili za 20 milijuna kuna. No, iako je u kolovozu smanjen broj insolventnih pravnih osoba (za njih 31), broj zaposlenih u njima je povećan za 2.582 osobe. Za pretpostaviti je da je do toga došlo uslijed brisanja pravnih osoba s manje zaposlenih, a da je istodobno u evidenciju ušao određen manji broj pravnih osoba s više zaposlenih, drže analitičari HGK. Time je broj zaposlenih u insolventnim pravnim osobama u kolovozu ove godine dostigao najvišu razinu od listopada 2003. godine.

ZAGREB - Prema posljednjim podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi ponuda jabuka na tržištu je dobra, a primjetna je i sve veća zastupljenost domaćih jabuka u odnosu na uvoznu. Na tržnicama su cijene jabuka više nego lani i to u prosjeku za 18 posto. Jabuke sorte jonagold, idared i zlatni delišes najčešće se prodaju po 5 do 10 kn/kg, a jabuke sorte granny smith od 8 do 13 kn/kg. Očekuju se da će se cijene zadržati na toj razini, što znači da će jabuka biti skuplja nego prošle godine. Na tržištu mandarina sve je bolja ponuda, no u odnosu na prošlu godinu cijene mandarina na razini veleprodaje više su za 37 posto, dok su cijene na tržnicama porasle u prosjeku za 35 posto. Na tržnicama su se mandarine najčešće prodavale po cijeni od 10 do 15 kn/kg, ovisno o kvaliteti. U naredna dva tjedna očekuje se pad cijena tog voća uslijed sve veće ponude.

ZAGREB - U Hrvatskoj su u kolovozu 2005. izdane 1.042 građevne dozvole, što je za 22 više u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Ukupno je u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci ove godine izdano 8.536 građevnih dozvola. To je za 3,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U blagom je rastu i vrijednost radova predviđenih po građevnim dozvolama izdanim u prvih osam mjeseci ove godine. Ukupna vrijednost radova iznosi 14,4 milijarde kuna, što je za 2,3 posto više nego po dozvolama iz prvih osam prošlogodišnjih mjeseci. I vrijednost radova predviđena izdanim građevnim dozvolama samo u kolovozu veća je nego prije godinu dana. Ta vrijednost iznosi više od 1,8 milijardi kuna, što je za 32,2 posto više nego po dozvolama iz kolovoza prošle godine. Prema izdanim građevnim dozvolama u kolovozu 2005. predviđena je gradnja 1.847 stanova s prosječnom površinom 84,3 četvorna metra.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙