FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 11. listopada

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 11. listopada.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 11. listopada.

ZAGREB - Prva međunarodna konferencija austrijskih i hrvatskih proizvođača auto dijelova održat će se u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, austrijskog automobilskog clustera AC Styria i Hrvatsko-austrijske trgovačke komore. Na konferenciji pod nazivom "Mogućnosti suradnje na području automobilske industrije proizvođača Austrije i Hrvatske" sudjelovat će 50-ak hrvatskih tvrtki te predstavnici više od 20 austrijskih tvrtki iz područja autoindustrije. Ovaj skup prvi je korak ovog tipa u nizu koje Ministrstvo gospodarstva priprema kako bi pomoglo hrvatskim gospodarstvenicima u povezivanju s njihovim kolegama ne samo u Austriji već i u drugim zemljama EU. Nakon plenarnog dijela Konferencije bit će održani individualni razgovori predstavnika hrvatskih i austrijskih tvrtki na temu razvijanja poslovnih odnosa (10,00 sati, kino dvorana Ministarstva gospodarstva, Vukovarska 78).

ZAGREB - Međunarodnim stručnim skupom "Godinu dana nakon UCTE rekonekcije - iskustva" obilježit će se prva godišnjica rekonekcije prve i druge sinkorne zone UCTE, odnosno povezivanje većeg dijela elektroenergetske mreže jugoistočne Europe s glavnim dijelom kontinentalne europske mreže. Ta je rekonekcija obavljena 10. listopada 2004., a cijeli je proces vođen i koordiniran iz Zagreba. Samoj rekonekciji prethodila je uspješna realizacija značajnih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj - obnova Trafostanice Ernestinovo i izgradnja Trafostanice Žerjavinec i obnova prijenosne mreže. Stručni skup organizira Hrvatska elektroprivreda, koja će sa austrijskom elektroprivredom potpisati memorandum o razumjevanju (stručni skup u 9,00 sati, a potpisivanje memoranduma u 10,00 sati u Hotelu Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Na sjednici skupštine Hrvatske obrtničke komore (HOK) bit će razmotreno izvješće o kontroli materijalno-financijskog poslovanja u Obrtničkoj komori Zagreb, inicijativa za izmjenu članka Statuta HOK-a o ograničenju mandata predsjednika i smanjivanju njegovih ovlasti te inicijativa za pokretanje postupka za opoziv predsjednika HOK-a (12,00 sati, HOK, Ilica 49).

ZAGREB - Predstavnici Nacionalnog udruženja profesionalaca u putovanju i turizmu (SKAL International) na konferenciji za novinare najavit će 66. Svjetski Skal kongres koji će se održati u Zagrebu i Dubrovniku od 16. do 21. listopada (12,00 sati, Turistička zajednica grada Zagreba, Kaptol 15).

ZAGREB - Knjige "Komentar Zakona o obveznim odnosima", stručnjaka iz područja prava, u nakladi RRiF-a, bit će predstavljena u Zagrebu. Svi ugovorni odnosi od ugovora o kupoprodajama, ugovora o bankarskom jamstvu, osiguranju imovine, odgovornosti za nadoknade štete, do ugovora o darovanju i nasljedstvima, ugovornim i zateznim kamatama i sva pitanja poslovnih i drugih odnosa uređena su novim Zakonom o obveznim odnosima koji stupa na snagu od početka iduće godine. Budući je u samostalnoj Hrvatskoj po prvi put donesen novi Zakon o obveznim odnosima spomenuta knjiga predstavlja i prvi komentar ovakve vrste kod nas (10,00 sati, hotel The Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u rujnu bile za 0,8 posto više nego u kolovozu, dok su u odnosu na rujan prošle godine bile više za 2,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvih devet mjeseci ove godine su pak cijene industrijskih proizvoda bile za 3,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Promatrano prema djelatnostima, najveći se rast proizvođačkih cijena u rujnu u odnosu na kolovoz bilježi u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i toplom vodom, za 3,7 posto, proizvodnji naftnih derivata, za 3,2 posto, dok su cijene u proizvodnji metala porasle za 2,1 posto.

ZAGREB - Pojačava se rast plasmana banaka nebankarskim sektorima u Hrvatskoj, posebice kredita stanovništvu, koje se u kolovozu zadužilo za novih 1,9 milijardi kuna. Ukupni plasmani banaka na kraju kolovoza ove godine iznosili su 138,2 milijarde kuna, što je za 3,2 milijarde kuna ili za blizu 2,4 posto više nego u mjesecu prije, a to je ujedno i najveći mjesečni porast od studenoga prošle godine. Na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz 2004., ukupni su plasmani banaka nebankarskom sektoru povećani za 19,3 milijarde kuna, što predstavlja godišnju stopu porasta od 16,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Pritom su plasmani stanovništvu zabilježili godišnju stopu rasta od 23 posto, a trgovačkim društvima 8,2 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

E-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp/xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙