FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene dvije - "malo drukčije"- knjige o filmu

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Knjige "Govor tijela" DraganaRubeše i "Žuti titl (drukčija filmska enciklopedija)" Velimira Grgićai Marka Mihalineca predstavljene su večeras u Press centruZagrebačkoga Film Festivala (ZFF) u sklopu trećega ZFF-a što se uzagrebačkome Studentskom centru održava od 17. do 22. listopada.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Knjige "Govor tijela" Dragana Rubeše i "Žuti titl (drukčija filmska enciklopedija)" Velimira Grgića i Marka Mihalineca predstavljene su večeras u Press centru Zagrebačkoga Film Festivala (ZFF) u sklopu trećega ZFF-a što se u zagrebačkome Studentskom centru održava od 17. do 22. listopada.

U pozivu Press centra ZFF-a stoji da je riječ o dvije "malo drukčije" knjige o filmu koje, kako je rekao AGM-ov urednik Kruno Lokotar, predlažu neku drugu paradigmu govora o filmu.

Objasniti o čemu se zapravo radi bila je zadaća predstavljača - filmskoga kritičara Zlatka Vidačkovića te autora knjiga.

I dok je autorski "dvojac" Grgić-Mihalinec nazočio večerašnjemu predstavljanju, Dragana Rubešu u tomu je spriječila bolest pa je njegov prilog pročitao Kruno Lokotar.

Po riječima Zlatka Vidačkovića, knjigom "Govor tijela" Rubeša se potvrdio kao virtuoz stila koji piše o onim filmovima s filmskih festivala diljem svijeta koji uglavnom nisu stigli do naših gledatelja.

Istaknuo je da su u knjizi okupljeni najbolji tekstovi koje je Rubeša tijekom 15 godina pisao u riječkome "Novom listu" u kojemu autor ima filmsku kolumnu u kojoj, dodao je Vidačković, Rubeša ima potpunu slobodu odabira tema.

S Lokotarovom primjedbom da Rubeša zapravo piše o "art" filmu, a da je knjiga "Žuti titl" usredotočena na tzv. trash film, nije se složio Grgić rekavši da "Žuti titl" obrađuje gotovo podjednak broj filmova koji se bi se mogli svrstati u spomenute dvije kategorije.

Osim toga, Grgić smatra da se iz knjiga može isčitati sličan način rada i iste teme, ali obrađene na drugi način.

Tako je, po Grgićevim riječima, knjiga "Govor tijela" zbirka eseja dok je pak "Žuti titl" koncipiran kao "pock of lists", odnosno kao skup listova o filmu što je , dodao je, čest slučaj pisanja o filmu izvan hrvatskih granica.

Na predstavljanju prikazana su i dva spota koje su Grgić i Mihalinec snimili uz svoju knjigu. Nakladnik knjiga je zagrebački AGM, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara sunakladnik je Rubešine knjige.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙