FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Štrajk talijanskih kulturnih djelatnika

RIM, 14. listopada 2005. (Hina) - Talijanska kultura stupila je u petaku 24-erosatni štrajk u znak prosvjeda zbog rezova u državnom proračunuza 2006. godinu od 164 milijuna eura, koje je predložila talijanskavlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija.
RIM, 14. listopada 2005. (Hina) - Talijanska kultura stupila je u petak u 24-erosatni štrajk u znak prosvjeda zbog rezova u državnom proračunu za 2006. godinu od 164 milijuna eura, koje je predložila talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija.

Nacrt državnog proračuna nalazi se na raspravi u parlamentu i predviđa rezove, u odnosu na ovu godinu, od 164 milijuna eura za kazališta, film, ples, glazbu, liriku. Od Scale u Milanu do San Carla u Napulju, sva kazališta su zatvorena i ni u kinima neće biti projekcije filmova. U Rimu su se sastali predstavnici kulture kako bi raspravili o nastaloj situaciji.

Ministar ekonomije Giulio Tremonti je kazao kako postoji mogućnost izmjena u nacrtu državnog proračuna, ali to nije bilo dovoljno da zaustavi prosvjed. Zanimljivo je da su zatvorene i u prosvjedu i kinodvorane u vlasništvu tvrtke Medusa premijera Berlusconija, koji ima 120 kinodvorana u cijeloj Italiji. Već godinama nije bilo takvoga štrajka u kulturi. Prošle godine država je za kulturu u ovoj godini predvidjela 464 milijuna eura, a za sljedeću 164 milijuna manje i ako se zna da je proračun za kulturu smanjivan za po devet posto u posljednje dvije godine, onda u ukupnom zbroju znači da bi u sljedećoj godini kultura dobila 40 posto manje novaca u odnosu na svotu od prije pet godina.

U sektoru kulture ima oko pet tisuća poduzeća (kazališta i drugih ustanova) s oko 60 tisuća zaposlenih, čija je budućnost ugrožena. Italija i tako izdvaja premalo za kulturu, koja je inače za nju vrlo važan izvor prihoda, posebno od turizma. Italija izdvaja za kulturu samo 0,16 posto od bruto nacionalnog dohotka, dok prosjek europskih zemalja iznosi 0,50 posto od BND. Francuska izdvaja jedan posto, a Njemačka čak 1,35 posto od BND za kulturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙