FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb Film festival od 17. do 22. listopada

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Na 3. Zagreb Film Festivalu (ZFF),koji se održava od 17. do 22. listopada u Studentskom centru, bit ćeprikazano više od 50 filmova, a u službenoj konkurenciji, zafestivalsku nagradu će se natjecati 10 dugometražnih, 10kratkometražnih i 12 dokumentarnih filmova, najavili su danasorganizatori.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Na 3. Zagreb Film Festivalu (ZFF), koji se održava od 17. do 22. listopada u Studentskom centru, bit će prikazano više od 50 filmova, a u službenoj konkurenciji, za festivalsku nagradu će se natjecati 10 dugometražnih, 10 kratkometražnih i 12 dokumentarnih filmova, najavili su danas organizatori.

Autori filmova će se natjecati za festivalsku nagradu žirija "Zlatna kolica" i "VIP nagradu publike", a u glavnom programu od ove će godine biti filmovi mladih hrvatskih autora objedinjeni pod nazivom "Kokice".

ZFF će 17. listopada u kinu SC-a otvoriti film "Odgrobadogroba" redatelja Jana Cvitkoviča, proglašen najboljim na filmskom festivalu u San Sebastianu u kategoriji najboljeg novog redatelja, a zatvaranje festivala, uz svečanu dodjelu nagrada, namijenjeno je projekciji najnovije digitalizirane verzije ratne drame "Krstarica Potemkin" redatelja Sergeja M. Eisensteina i Grigorija Aleksandrova iz 1925. uz orkestar uživo.

Filmovi u glavnom programu ZFF-a bit će, kao i dosad, debitantski - prvi ili drugi radovi autora u prijavljenoj kategoriji.

U popratnom programu bit će prikazana recentna afrička produkcija pod nazivom "Afrika" i retrospektiva romskih filmova pod nazivom "Kotač".

Za "Festival prvih", koji se tradicionalno održava u okviru ZFF-a, izabrana su 24 umjetnička rada na temu "Dominacija". Odabrani dolaze iz Francuske, Srbije i Crne Gore te Hrvatske, a predstavit će se s različitim ostvarenjima u kojima su se okušali prvi put u životu - likovni umjetnici kroz dramske tekstove, producenti kao muzičari, aktivistice kroz izložbe itd.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić danas je rekao da se Zagreb film festival, nakon tri godine postojanja, i dalje širi i razvija te zahvalio na podršci Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture i generalnom sponzora VIP-u. "Atraktivni festivalski program, koji je produžen na šest dana, nadopunili smo vrijednim afričkim i romskim naslovima", rekao je Boris T. Matić i naglasio da su program hrvatskog filma uveli "zbog velikog vala novih autora koji se sve češće upuštaju u rizike koje nosi filmska produkcija unas". Najavio je i da će jedan cijeli dan ZFF programski posvetiti ženama.

Zadnje večeri Festivala bit će prikazan i svjetski poznat program "Kraljevi reklama" s komercijalnim opusom poznatih filmskih redatelja poput Francisa Forda Coppole, Luca Bessona, Emira Kusturice, Romana Polanskog i drugih, a ulaz na taj program će biti besplatan.

Najbolji filmovi ZFF-a će biti novčano nagrađeni pa će tako najbolji dugometražni film biti nagrađen s 3.000 eura, a kratki, dokumentarni i rad s "Festivala prvih" sa po 1.000 eura.

Redatelj najboljeg filma po izboru publike također će dobiti novčanu nagradu, od 1.000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙