FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 3. Zagreb Film Festival

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Projekcijama kratkometražnogafilma "Leptiri" luksemburškoga redatelja Maxa Jacobyja i filmskeuspješnice "Odgrobadogroba", slovenskoga redatelja Jana Cvitkoviča,večeras je u Studentskome centru (SC) hrvatskoga glavnog grada otvoren3. Zagreb Film Festival (ZFF).
ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Projekcijama kratkometražnoga filma "Leptiri" luksemburškoga redatelja Maxa Jacobyja i filmske uspješnice "Odgrobadogroba", slovenskoga redatelja Jana Cvitkoviča, večeras je u Studentskome centru (SC) hrvatskoga glavnog grada otvoren 3. Zagreb Film Festival (ZFF).

U prepunoj dvorani SC-a Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je sudionicima i gledateljima zaželio ugodne trenutke druženja s filmom u idućih šest festivalskih dana.

Naime, u SC-u će biti prikazano više od 50 filmova iz 30 zemalja diljem svijeta, a u službenoj konkurenciji za festivalsku nagradu natjecat će se deset dugometražnih, deset kratkometražnih i 12 dokumentarnih filmova.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić zahvalio je na potpori Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture i generalnom sponzora VIP-net-u. Napomenuo je da će u sklopu glavnoga programa u &TD-u biti prikazano šest filmova mladih hrvatskih redatelja objedinjenih pod nazivom "Kokice". Dodao je da će tijekom Festivala svaki dan biti prikazan i film posvećen Romima te da će održati i retrospektiva filmova iz Afrike.

Autori filmova natjecat će se za festivalsku nagradu žirija "Zlatna kolica" i "VIP nagradu publike".

Pozdravljajući nazočne pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan izrazio je nadu da će na idućim ZFF-ovima biti općenito više hrvatskih autora, posebice pak u službenoj konkurenciji u kojoj je ove godine tek jedan hrvatski film. Jer, istaknuo je Šestan, Ministarstvo kulture doista pomaže produkciju i razvoj hrvatskoga filma.

Filmovi u glavnome programu ZFF-a bit će, kao i do sada, debitantski - prvi ili drugi radovi autora u prijavljenoj konkurenciji.

I dok je početak 3. ZFF-a pripao filmu "Odgrobadogroba" proglašenim najboljim na filmskom festivalu u San Sebastianu u kategoriji najboljega novog redatelja, zatvaranje festivala, uz svečanu dodjelu nagrada, namijenjeno je projekciji najnovije digitalizirane verzije ratne drame "Krstarica Potemkin" redatelja Sergeja M. Eisensteina i Grigorija Aleksandrova iz 1925.

Najbolji filmovi ZFF-a bit će i novčano nagrađeni pa će tako, primjerice, najbolji dugometražni film biti nagrađen s 3.000 eura, a redatelj najboljega filma po izboru publike dobit će novčanu nagradu od tisuću eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙