FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hvar: Otvorena židovska kulturna scena "Bejahad - Zajedno 2005."

HVAR,23. rujna 2005.(Hina) - Šesta židovska kulturna scena "Bejahad -Zajedno 2005." počela je večeras u hvarskom hotelu Amfora svečanomvečerom i premijerom filma s prošlogodišnjih susreta.
HVAR,23. rujna 2005.(Hina) - Šesta židovska kulturna scena "Bejahad - Zajedno 2005." počela je večeras u hvarskom hotelu Amfora svečanom večerom i premijerom filma s prošlogodišnjih susreta.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je, pozdravljajući okupljene, rekao kako "važnost nekog naroda nije u broju, nego u doprinosu što ga daje razvoju zemlje u kojoj živi. Tim mjerilom mjereno, doprinos Židova razvoju svjetske kulture i civilizacije je nemjerljiv", rekao je Mesić.

Osvrnuvši se na tešku povijest židovskog naroda hrvatski predsjednik izrazio je razumijevanje za potrebu Židova iz cijelog svijeta za okupljanjem, i poželio sudionicima ovogodišnjeg Bejahada da "budu u pravom smislu riječi zajedno".

Na ovogodišnjoj židovskoj kulturnoj sceni "Bejahad -Zajedno 2005.", koja se od 24. rujna do 1. listopada održava u Hvaru pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, okupilo se više od 300 sudionika - kulturnih radnika i umjetnika, te njihovih prijatelja s prostora bivše Jugoslavije te iz Mađarske, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nizozemske, Švedske i Izraela.

"Židovska Europa će ove godine biti vrlo prisutna na Hvaru, a od toga ćemo svi imati i te kakve koristi", naglasio je dr. Vladimir Šalamon iz Židovske općine Zagreb, jedan od organizatora susreta.

Glavna svrha susreta jest jačanje zajedništva druženjem i međusobnim natjecanjima kako bi se očuvalo kulturno naslijeđe, a članovi židovskih zajednica s prostora bivše Jugoslavije predstavljaju svoja dostignuća na području kulture, što pomaže jačanju židovskog identiteta na ovim prostorima, istaknuo je.

"Bejahad" je ujedno mjesto izmjene iskustava i s pripadnicima židovskih zajednica iz ostalih europskih zemalja.

Tijekom sedmodnevne priredbe, uz nekoliko okrugli stolova o današnjem položaju Židova, predstavit će se razni edukativni, zabavni i kulturni programi.

Svoje su sudjelovanje, uz ostale, potvrdili Gyorgy Konrad (Budimpešta), Diana Pinto (Pariz), Filip David (Beograd), David Albahari (Calgari), Predrag Matvejević (Rim), Predrag Finci (London), Žarko Puhovski i Ivo Goldstein (Zagreb), Lev Kreft (Ljubljana), Fania Oz-Salzberger (Haifa) i mnogi drugi, najavio je dr. Šalamon.

Ovogodišnji gosti programa bit će Židovski kulturni centar i "Anne Frank zaklada" te sastav "Or le Israel" iz Amsterdama, čiji će glazbenici predstaviti glazbu Izraela.

Bit će upriličena i zanimljiva izložba o Anni Frank, u organizaciji nizozemskog veleposlanstva u Zagrebu i "Kuće Anne Frank".

Od noviteta na ovogodišnjem "Bejahadu" dr. Šalamon izdvaja "Malu škola pisanja", koju vodi David Albahari, a predstavit će se i pet filmova u programu "Izraelski film danas". Također napominje kako je u goste pozvano "Srpsko kulturno društvo - Prosvjeta" iz Zagreba.

Priredba završava 1. listopada okruglim stolom "Bejahad 2006. - što možemo bolje?".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙