FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: imenovani novi članovi Vijeća HRT-a

ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Nakon višesatne burne saborskerasprave HDZ je u petak navečer ipak odlučio prihvatiti čelnicu GONG-aSuzanu Jašić kao članicu Programskog vijeća HRT-a, pa je Hrvatskisabor gotovo jednoglasno izglasao Odluku o imenovanju petero novihčlanova tog vijeća.
ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Nakon višesatne burne saborske rasprave HDZ je u petak navečer ipak odlučio prihvatiti čelnicu GONG-a Suzanu Jašić kao članicu Programskog vijeća HRT-a, pa je Hrvatski sabor gotovo jednoglasno izglasao Odluku o imenovanju petero novih članova tog vijeća.

Glasovanju je prethodila burna rasprava, tijekom koje se Klub HDZ-a žestoko protivio imenovanju Suzane Jašić. Klub HDZ-a smatra da je Jašić na sjednici u četvrtak Programskog vijeća, svojim zahtjevom da Vijeće osudi kritičke izjave HDZ-ovog zastupnika Andrije Hebranga kao pritisak na HRT, prekršila Zakon o HRT-u odričući pravo Hebrangu da kritički govori o HRT-u.

No nakon polusatne sjednice HDZ-ova Kluba, kojoj je nazočio i čelnik stranke Ivo Sanader, HDZ je popustio i, unatoč prigovorima da je Jašić postupila neprimjereno, odlučio prihvatiti prijedlog Odbora za medije.

Novim članovima Programskog vijeća tako su imenovani Juraj Njavro, Želimir Mesarić, Darinka Janjanin (kao kandidati saborske većine), Zdenko Ljevak i Suzana Jašić (kao kandidati oporbe).

Hrvatski sabor time je zaključio zasjedanje u petak i 16. sjednicu, a nova će, kako se očekuje, biti zakazana za početak studenoga.

U višesatnoj raspravi HDZ-ovi su zastupnici isticali da je Jašić za njih neprihvatljiv kandidat za članstvo u Programskom vijeću, dok je saborska oporba, potpmognuta klubovima SDSS-a i nacionalnih manjina, prozivala HDZ da želi onemogućiti oporbi da predlaže svoga kandidata u Programsko vijeće, kako to predviđa Zakon.

Andrija Hebrang (HDZ) naglasio je da je istup Jašićeve u Vijeću bio nakon međustranačkog dogovora, da je riječ o novoj okolnosti "koja nameće i potrebu novog dogovora". Ponovio je kako ima svako pravo kritički govoriti o HRT-u, pa tako i o Programskom vijeću, poručivši kako ima dokaze da to vijeće radi protuzakonito.

Protuzakonito je, tvrdi Hebrang, postupila i Jašić jer nije postupila profesionalno, odnosno jer se ogriješila o Zakon koji propisuje da HRT mora objektivno i nepristrano ići prema javnosti.

SDP-ovci su, pak, optuživali HDZ da krši međustranački dogovor postignut oko kandidata za članove Vijeća, da ne poštuje saborsku proceduru, budući da je Odbor za medije utvrdio kandidate za Vijeće.

Ivica Račan (SDP) rekao je da, prekrši li HDZ međustranački dogovor, više nema smisla ni jedan postignuti dogovor. "Ako se to dogodi, onda ćemo morati razmisliti kako se ubuduće ponašati, vidim tu dalekosežne posljedice", kazao je Račan.

Antun Vujić (SDP) nedopustivim je ocijenio da HDZ tek na temelju subjektivne procjene svoga zastupnika odriče pravo čelnici istaknute civilne udruge da iznese svoje mišljenje. "Nedopustivo je da se nešto što se dopušta jednom zastupniku ne dopušta i članu Programskog vijeća. Ako je legitimno vrijeđati javnu televiziju i pojedince, onda je valjda dopustivo i da se čuje takav odgovor s HRT-a", rekao je Antun Vujić (SDP).

"To je loša poruka članovima Vijeća, da ako ne budete podobni, bit ćete smijenjeni", poručio je HDZ-ovcima pravaš Pero Kovačević, pozivajući ih da prestanu "na mala vrata pokušavati osvojiti HRT i oblikovati javno mišljenje".

Oporbene stavove branili su i HDZ-ovi koalicijski partneri Milorad Pupovac (SDSS) i Furio Radin (nacionalne manjine), suglasni da kritičke ocjene Suzane Jašić nisu ni blizu dovoljan razlog da bi joj Sabor onemogućavao da bude članica Vijeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙