FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijedlog rezolucije o pristupanju EU uvršten u dnevni red saborske sjednice

ZAGREB,12. listopada 2005.(Hina) - Hrvatski sabor uvrstio je večeras udnevni red tekuće sjednice prijedlog rezolucije koja bi trebala bitistrateški dokument u procesu pregovaranja Republike Hrvatske opunopravnom članstvu u EU.
ZAGREB,12. listopada 2005.(Hina) - Hrvatski sabor uvrstio je večeras u dnevni red tekuće sjednice prijedlog rezolucije koja bi trebala biti strateški dokument u procesu pregovaranja Republike Hrvatske o punopravnom članstvu u EU.

Tekst rezolucije danas popodne na zatvoreno je sjednici jednoglasno prihvatio Nacionalni odbor za praćenje pregovora, a u njemu se, uz ostalo, kao jedan od ciljeva pregovora navodi ulazak Hrvatske u članstvo EU do izbora za Europski parlament 2009. godine.

Pred hrvatske pregovarače postavlja se i cilj da osiguraju najbolja realno moguća prijelazna razdoblja za područja pravne stečevine koja, do pristupanja EU, neće biti moguće potpuno prilagoditi.

Prijelazna razdoblja traže se i u nekim gospodarskim područjima, poput poljoprivrede i brodogradnje, te na području zaštite okoliša i stjecanja nekretnina.

Posebno je istaknuta potreba da pregovore o pristupanju EU prate kontinuirane unutrašnje reforme, a Vladu RH potiče se na što skorije donošenje potrebnih strateških dokumenata i programa.

Hrvatski sabor poziva Vladu RH i da obrati posebnu pozornost punoj provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i održavanju i daljnjem jačanju dosegnute razine provedbe Kopenhaških političkih kriterija, uključujući i suradnju s Haaškim sudom.

U predloženoj rezoluciji, kao strateškom dokumentu u procesu pregovaranja Hrvatske o punopravnom članstvu u EU, ističe se i iznimna važnost uključivanja svih segmenata hrvatskog društva u široku javnu raspravu o članstvu u EU, a medije se poziva na kvalitetno djelovanje kako bi građani dobili što više informacija prije nego što će na referendumu odlučivati o pristupanju EU.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks naglasio je kako je cilj rezolucije pokazati puni konsenzus parlamentarnih stranaka i demonstrirati jedinstvo Hrvatskog sabora o bitnim pitanjima pristupa EU.

O tekstu rezolucije Hrvatski sabor trebao bi raspravljati sutra.

U dnevni red tekuće sjednice tijekom današnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora uvršten je i prijedlog davanja suglasnosti na prijenos sedam posto dionica naftne kompanije INA u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙