FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: Prihvaćen Memorandum o vojnoj suradnji sa SAD-om

ZAGREB,6. listopada 2005.(Hina) Zastupnici Hrvatskog sabora većinomglasova poduprli su danas Memorandum o suglasnosti između Vlade RH ieuropskog zapovjedništva američkih Oružanih snaga u vezi skorištenjem zračnog prostora, poligona, zračnih i pomorskih luka iobjekata za obuku od strane američkih Oružanih snaga u Europi.
ZAGREB,6. listopada 2005.(Hina) Zastupnici Hrvatskog sabora većinom glasova poduprli su danas Memorandum o suglasnosti između Vlade RH i europskog zapovjedništva američkih Oružanih snaga u vezi s korištenjem zračnog prostora, poligona, zračnih i pomorskih luka i objekata za obuku od strane američkih Oružanih snaga u Europi.

Prijedlog ratifikacije Memoranduma propisuje uvjete pod kojima će vojska SAD-a moći koristiti hrvatski zračni prostor, poligon, zračne i pomorske luke te objekte za obuku.

Ministar obrane Berislav Rončević naglasio je da će Hrvatski sabor i dalje odlučivati o tome kada neka strana vojska ulazi, odnosno kada Hrvatska vojska izlazi iz države, osim u slučajevima kada je riječ o vojnim snagama međunarodnih organizacija kojih je Hrvatska članica ili je u procesu pristupanja.

Zastupnik Srećko Ferenčak (HNS/PGS) smatra da bi u Memorandum trebalo uključiti odredbu kojom će se zabraniti održavanje vojnih vježbi za trajanja turističke sezone, od lipnja do listopada, te uvesti i kaznene odredbe za američke vojnike koji bi se ogriješili o hrvatske zakone.

Drži i da bi Memorandum trebao uključivatii zabranu korištenja streljiva s osiromašenim uranom.

Zastupnik Krešimir Ćosić (HDZ) naglasio je važnost Memoranduma radi unaprjeđenja vojne suradnje sa SAD-om, koja traje od 1994., a Hrvatskoj je to vrlo bitno zbog obrazovanja hrvatskih časnika.

Zastupnik Slavko Linić (SDP) drži da bi trebalo uvesti češće zdravstvene preglede lokalnog stanovništva u okolici poligona "Eugen Kvaternik" kod Slunja zbog mogućih štetnih posljedica koje bi mogle izazvati vojne vježbe.

Zastupnik Pero Kovačević (HSP) ocijenio je da je Memorandum loše ispregovaran, kazavši da su hrvatski pregovarači prihvaćali sve što je američka strana tražila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙