FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HNS sumnja u nepristranost Agencije za telekomunikacije

ZAGREB,30. rujna 2005.(Hina) - HNS-ova zastupnica Alenka KošišaČičin-Šain danas je u Hrvatskom saboru izrazila sumnju u nepristranostAgencije za telekomunikacije koja, po njezinu mišljenju, usporavaproces liberalizacije telekomunikacijskog tržišta i podržava monopolT-HT-a.
ZAGREB,30. rujna 2005.(Hina) - HNS-ova zastupnica Alenka Košiša Čičin-Šain danas je u Hrvatskom saboru izrazila sumnju u nepristranost Agencije za telekomunikacije koja, po njezinu mišljenju, usporava proces liberalizacije telekomunikacijskog tržišta i podržava monopol T-HT-a.

"Agencija uz skriveni blagoslov T-HT-a iscrpljuje ograničene budžete novih operatera, što rezultira sve nezadovoljnijim građanima koji imaju sve manje ili nikakav izbor", kazala je Čičin-Šain u raspravi o Izvješću o radu Agencije za telekomunikacije za 2004.

Agenciju je prozvala i da ne ispunjava svoj cilj na smanjivanju telekomunikacijskih troškova domaćinstava i gospodarstva, da ne štiti tržišno natjecanje i interese korisnika, da, onemogućavajući prodor novih operatera na tržište, zadržava monopol T-HT-a.

"Nastavimo li ovakvim tempom, Hrvatska će svoju punu liberalizaciju ostvariti tek za pet godina", upozorila je HNS-ova zastupnica.

Ivan Kolar (HSS), pak, proziva Agenciju da je odbijanjem ponude Tele 2 za trećeg GSM operatera i ponavljanjem natječaja dala do znanja da koncesiju želi dodijeliti "nekom podobnijem koncesionaru".

"To je očito bilo smišljeno jer se izgubilo dragocjeno vrijeme, a do danas nemamo trećeg GSM operatera. Od najave velike liberalizacije nema ništa, a pitanje je hoće li je i biti s obzirom da Agencija nije napravila ništa u snižavanju cijena", rekao je Kolar.

Njihove je optužbe odbacio Milan Meden (HDZ), ustvrdivši da su u regulaciji telekomunikacijskog tržišta učinjeni značajni pomaci -dodijeljena je treća GSM koncesija, tri koncesije za UMTS, 12 koncesija za fiksnu mrežu, doneseni pravilnici o odabiru operatera.

Predsjednik Vijeća Agencije Gašpar Gačina uvjeravao je zastupnike da je proces liberalizacije telekomunikacijskog tržišta dug, da će se vrlo brzo vidjeti njegovi učinci, da će se i dalje smanjivati najam infrastrukture T-HT-a.

"Austrijski regulator je radio pet do sedam godina da bi došao na razinu liberalizacije kakva je sada. Mi ne trebamo toliko godina, možemo puno koraka preskočiti, ali neke stvari ne, jer nemamo pravo uništiti telekomunikacijsko tržište", naglasio je Gačina.

Sabor je raspravio i Izvješće o radu Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti za prošlu godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙