FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jović za AFP: Ako se ne ukine RS, Hrvati traže svoj entitet u BiH

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Bosanski Hrvati traže pravo nauspostavu svoje "Republike" ako Republika Srpska ne bude ukinuta ukorist jedinstvene BiH, izjavio je u četvrtak za AFP predsjednikPredsjedništva BiH Ivo Miro Jović u Zagrebu, gdje će u petak i subotusudjelovati na 12. sastanku predsjednika srednjoeuropskih država.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Bosanski Hrvati traže pravo na uspostavu svoje "Republike" ako Republika Srpska ne bude ukinuta u korist jedinstvene BiH, izjavio je u četvrtak za AFP predsjednik Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović u Zagrebu, gdje će u petak i subotu sudjelovati na 12. sastanku predsjednika srednjoeuropskih država.

"Nemam ništa protiv bosanskih Srba, ali ako oni imaju svoju Republiku Srpsku, onda treba stvoriti i 'Hrvatsku Republiku' i 'Bošnjačku Republiku'", izjavio je Jović za francusku novinsku agenciju.

No istodobno je naglasio kako je njegov temeljni cilj jedinstvena bosanska država. "Samo jedan entitet", kazao je Jović.

AFP podsjeća kako je mirovnim sporazumom iz Daytona, pod vodstvom američkog diplomata Richarda Holbrookea, 1995. institucionalizirana podjela BiH na dva entiteta, RS i Federaciju BiH.

"Taj je sporazum stvoren da bi se postigla kontrola, a ne razriješila kriza. Sad smo u jednom bolesnom trenutku koji treba nadvladati", rekao je Jović.

Predsjednik predsjedništva BiH kazao je kako se predstavnici triju naroda moraju potruditi kako bi stvorili društvo u kojem svi građani mogu živjeti zajedno.

Jović se osvrnuo i na jučerašnju izjavu američkog državnog podtajnika Nicholasa Burnsa u Sarajevu, koji se založio za "jedinstvenu BiH", a protiv stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta u toj zemlji.

Burns je izjavio da je nastupio trenutak da BiH dobije "jednog predsjednika, premijera s jakim ovlastima i učinkovit parlament kako je to u demokratskim europskim državama".

"Ne možemo biti za stvaranje trećeg entiteta... bio bi to korak unatrag", izjavio je Burns u Sarajevu.

"Jedan predsjednik za cijelu zemlju, a uz opstanak Republike Srpske? Svaka vam čast (Burns), ali to ne može funkcionirati", kazao je Ivo Miro Jović u četvrtak u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙