FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba nošnji i nakita Hrvata BiH u Etnografskom muzeju u četvrtak, 13. listopada

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - U Etnografskom muzeju u četvrtak,13. listopada, bit će otvorena izložba tradicijskog odijevanja inakita Hrvata Bosne i Hercegovine iz zbirke Samostana i duhovnogcentra "Karmel sv. Ilije" Buško jezero pod nazivom "Vezak vezla, nizBosnu gledala" .
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - U Etnografskom muzeju u četvrtak, 13. listopada, bit će otvorena izložba tradicijskog odijevanja i nakita Hrvata Bosne i Hercegovine iz zbirke Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" Buško jezero pod nazivom "Vezak vezla, niz Bosnu gledala" .

Na izložbi će biti predstavljena ljepota i bogatstvo tipskog tradicijskog odijevanja i nakita Hrvata BiH, a posjetitelji će vidjeti 35 nošnji i oko 100 komada vrijednog i antiknog nakita, rečeno je na konferenciji za novinare.

Izložbu organiziraju Etnografski muzej Zagreb, Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava BiH Mostar i ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado".

Autor izložbe otac karmelićanin Zvonko Martić rekao je kako je eksponate po BiH skupljao desetak godina, istaknuvši da svaki predmet ima svoju priču, neki tužnu a neki radosnu. Primjerice, nošnja iz Župe Čemerno deset je godina ležala u drvenoj kutiji u porušenoj kući. Nošnje i nakit Hrvata u BiH raznolike su i dijele se u tri osnovna tipa - dinarski, panonski i gradski. Zbog rata i raseljavanja Hrvata neprocjenjiva je vrijednost zbirke karmelićana u Samostanu i duhovnom centru "Karmel sv. Ilije", mjestu gdje će se nakon završetka gradnje samostana i postavljanja stalne izložbe na jednome mjestu moći vidjeti prikupljeni eksponati.

Ravnatelj Etnološkog muzeja Damodar Frlan ukazao je na značaj izložbe za nacionalni identitet Hrvata kao konstitutivnog naroda BiH. Najavio je mogućnost postavljanja izložbe i izvan Hrvatske. Izložbu će, najavljeno je, otvoriti predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić, a tijekom izložbe održat će se koncerti, promocije, modne revije i radionice izrade nakita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙