FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zubak o planovima razmještaja jakih snaga na granici BiH i Hrvatske

SARAJEVO,22. rujna(Hina) - Predsjednik oporbene bosanskohercegovačkestranke, Nove hrvatske inicijative (NHI), Krešimir Zubak, zatražio jeod predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hecegovine Ive Mire Jovića dase tijekom predstojeće reforme obrane u BiH razmisli o svrhovitostirazmještanja velikih vojnih snaga na granici s Hrvatskom.
SARAJEVO,22. rujna(Hina) - Predsjednik oporbene bosanskohercegovačke stranke, Nove hrvatske inicijative (NHI), Krešimir Zubak, zatražio je od predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hecegovine Ive Mire Jovića da se tijekom predstojeće reforme obrane u BiH razmisli o svrhovitosti razmještanja velikih vojnih snaga na granici s Hrvatskom.

U otvorenom pismu upućenom Joviću, kako je u četvrtak priopćeno iz NHI-ja, Zubak navodi kako je potpuno nelogičan predviđeni razmještaj tri hrvatske bojne buduće zajedničke vojske BiH u Mostaru, Livnu i Orašju.

"U tom smislu pitamo čemu toliko osiguranje južne granice BiH s Hrvatskom", navodi Zubak iznoseći prijedlog da makar jedna bojna bude razmještena na području Kiseljaka, u središnjem dijelu zemlje.

U protivnom, drže u NHI-ju, stvorio bi se dojam o nastavku politike slabljenja Hrvata u središnjoj Bosni.

Predloženi koncept buduće zajedničke vojske BiH predviđa uspostavu tri pukovnije s nacionalnim predznakom s bazama u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli.

Svaka od tri pukovnije u svom bi sastavu imala dvije bojne od kojih je jedna mještovitog, a druge dvije jednonacionalnog sastava.

Ukupna jačina budućih oružanih snaga BiH ne bi trebala biti veća od deset tisuća profesionalnih časnika i vojnika, dok bi u pričuvi bilo još oko pet tisuća ljudi.

Ukoliko bi Parlament BiH ove jeseni usvojio potrebne zakone o obrani i o službi u oružanim snagama, ministarstva obrane dva entiteta ugasila bi se s 31. prosincem ove godine, dok bi cjelokupni proces ustroja novog modela obrane i oružanih snaga trebao biti dovršen do rujna 2006. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙