FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlastima RS rok do četvrtka za reformu policije

SARAJEVO,3. listopada(Hina) - Vlasti Republike Srpske imaju još tridana za razmišljanje o tome hoće li napokon prihvatiti reformupolicije u Bosni i Hercegovini na načelima na kojima inzistiraEuropska komisija ili će se suočiti s potpunom međunarodnomizolacijom, upozorili su u ponedjeljak najviši dužnosnici međunarodnezajednice u BiH.
SARAJEVO,3. listopada(Hina) - Vlasti Republike Srpske imaju još tri dana za razmišljanje o tome hoće li napokon prihvatiti reformu policije u Bosni i Hercegovini na načelima na kojima inzistira Europska komisija ili će se suočiti s potpunom međunarodnom izolacijom, upozorili su u ponedjeljak najviši dužnosnici međunarodne zajednice u BiH.

Nakon što su ministri vanjskih poslova zemalja-članica Europske unije na sastanku u Luxembourgu konstatirali kako je zbog odbijanja bosanskih Srba da prihvate reformu policije BiH izgubila priliku uskoro započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Uniji, u Sarajevu je objavljeno zajedničko priopćenje Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna, američkog veleposlanika Douglasa McElhaneyja, britanskog veleposlanika Mathewa Rycrofta i voditelja izaslanstva Europske komisije za BiH Michaela Humphreysa.

U priopćenju stoji kako je to apel Republici Srpskoj da još jednom razmisli jer je budućnost tog entiteta dovedena u pitanjima time što se zloporabom ustava blokira put u budućnost.

"Tijela vlasti RS imaju jasan izbor: pronaći rješenje kojima će odabrati Europu ili riskirati izolaciju", stoji u priopćenju te se pojašnjava kako odluka mora biti donesena do četvrtka kada se sastaje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

To tijelo čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija i ovlašteno je nadzirati provedbu Daytonskog sporazuma te odlučivati o mjerama koje treba poduzimati Visoki predstavnik.

Vlada Republike Srpske do sada je, unatoč sličnim upozorenjima, nastavila ignorirati zahtjeve za novim ustrojem policije u BiH inzistirajući da stvarna kontrola u ovoj oblasti ostane na razini entiteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙