FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jelavić odbacio navode optužnice

SARAJEVO, , 3. listopada 2005. (Hina) - Bivši član Predsjedništva BiHAnte Jelavić u ponedjeljak je u završnoj riječi u Državnom sudu BiHodbacio sve navode iz optužnice, koja ga tereti da je u vrijeme dok jebio ministar obrane Federacije BiH, tijekom 1997. i 1998.,zloupotrebljavao položaj i posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao upronevjeri novca, koji je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH .Jelavić je naglasio da vjeruje da će Sud BiH pri izricanju presudekoje je zakazano za četvrtak 6. listopada, postupiti neovisno i daneće podleći nikakvim pritiscima. "Vjerujem da se Sud BiH nećepretvoriti u instituciju političke odmazde protiv mene", rekao jeJelavić. Posebice se osvrnuo na navode iz pisanog podneska tužiteljaJohna McNaira, u kojem se Jelaviću zamjera što sredstva koja su izHrvatske dolazila u Mostar nije usmjeravao u državni proračun BiH.Jelavić je objasnio da u vrijeme dok je bio federalni ministar obranenije postojao nikakav sporazum između Republike Hrvatske i BiH, kojimbi se reguliralo usmjeravanje sredstava iz Hrvatske u proračunFederacije BiH. "Moja obveza nije bila usmjeravati ta sredstva uproračun Federacije BiH, jer se radi o donatorskim sredstvima izHrvatske namijenjenim kao pomoć Hrvatima BiH, a donator je ta sredstvadoznačio korisniku", kazao je Jelavić i dodao da je samo tijekom 1998.godine iz Hrvatske stigla milijarda i 16 milijuna kuna pomoći.
SARAJEVO, , 3. listopada 2005. (Hina) - Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić u ponedjeljak je u završnoj riječi u Državnom sudu BiH odbacio sve navode iz optužnice, koja ga tereti da je u vrijeme dok je bio ministar obrane Federacije BiH, tijekom 1997. i 1998., zloupotrebljavao položaj i posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca, koji je Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH . Jelavić je naglasio da vjeruje da će Sud BiH pri izricanju presude koje je zakazano za četvrtak 6. listopada, postupiti neovisno i da neće podleći nikakvim pritiscima. "Vjerujem da se Sud BiH neće pretvoriti u instituciju političke odmazde protiv mene", rekao je Jelavić. Posebice se osvrnuo na navode iz pisanog podneska tužitelja Johna McNaira, u kojem se Jelaviću zamjera što sredstva koja su iz Hrvatske dolazila u Mostar nije usmjeravao u državni proračun BiH. Jelavić je objasnio da u vrijeme dok je bio federalni ministar obrane nije postojao nikakav sporazum između Republike Hrvatske i BiH, kojim bi se reguliralo usmjeravanje sredstava iz Hrvatske u proračun Federacije BiH. "Moja obveza nije bila usmjeravati ta sredstva u proračun Federacije BiH, jer se radi o donatorskim sredstvima iz Hrvatske namijenjenim kao pomoć Hrvatima BiH, a donator je ta sredstva doznačio korisniku", kazao je Jelavić i dodao da je samo tijekom 1998. godine iz Hrvatske stigla milijarda i 16 milijuna kuna pomoći.

Po njegovim tvrdnjama u vrijeme dok je obnašao dužnost federalnog ministra obrane, tijekom 1997. i 1998. u Federaciju BiH stiglo je više od 500 milijuna dolara donatorske pomoći međunarodne zajednice, a da uopće ništa od tih donacija nije usmjeravano u proračun Federacije BiH.

Sudsko vijeće je prije najavilo da će ono odlučiti jesu li financijska sredstva, koja su stizala u Mostar iz Hrvatske, trebala prvobitno biti usmjeravana u proračun BiH. Očekuje se da će Sudsko vijeće tu svoju najavljenu odluku objaviti pri izricanju presude Jelaviću.

Tumačeći tužiteljeve primjedbe da se manipuliralo Centrom za pomoć Hrvatima iz BiH optuženima u Haškom sudu za ratne zločine, Jelavić je kazao da uopće nije utjecao na rad toga Centra. Po Jelavićevim tvrdnjama iz tog Centra je odvjetniku Anti Nobilu, branitelju generala Tihomira Blaškića, uplaćeno je 1,119.000 kuna. Dodao je da je također iz toga Centra uplaćeno više stotina tisuća eura za nekoliko odvjetničkih kuća koje su pružale usluge Hrvatima iz BiH u Haagu. Po Jelavićevim riječima iz tog Centra uplaćeno je i više desetaka tisuća njemačkih maraka Hrvatskom konzulatu u Haagu. Centar za pravnu pomoć bosansko-hercegovačkim Hrvatima u Haagu, čije je sjedište bilo u Mostaru, po Jelavićevu objašnjenju pribavljao je sredstva odlukom bivšeg predsjednika Federacije BiH Vladimira Šoljića po kojoj su zaposleni Hrvati u federalnom Ministarstvu obrane, odnosno u državnim ustanovama BiH, izdvajali dva posto svoje plaće za pomoć haškim zatvorenicima i njihovim obiteljima.

Jelavić je više puta istaknuo da je ključni svjedok optužnice protiv njega privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson, svojim navodima obmanula tužitelja McNaira. Jelavić je odbacio navode Toby Robinson da je on sudjelovao u pribavljanju sredstava Hercegovačkoj banci. Rekao je također da uopće nije sudjelovao u upravnim tijelima Hercegovačke banke, niti je utjecao na poslovanje te financijske ustanove. Nisam oštetio Republiku Hrvatsku, niti građane Bosne i Hercegovine, više je puta ponovio Jelavić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙