FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ predlaže uspostavu hrvatskog entiteta

MOSTAR, , 29. rujna 2005. (Hina) - Vodstvo HDZ-a BiH ponovno oživljavaprijedlog za uspostavu trećeg, hrvatskog entiteta u Bosni iHercegovini.
MOSTAR, , 29. rujna 2005. (Hina) - Vodstvo HDZ-a BiH ponovno oživljava prijedlog za uspostavu trećeg, hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju Slobodne Dalmacije od četvrtka izjavio da je unutar njegove stranke "jedno od razmišljanja da na temelju jednakosti triju naroda govorimo o neke tri federalne jedinice, tako da svaka federalna jedinica ima izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast". Čović je neprihvatljivim ocijenio postojanje sadašnja dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske - rekavši za njih da su, "neučinkoviti i nefunkcionalni".

U posljednjih deset godina, nakon što je potkraj 1995. potpisan Daytonski sporazum, HDZ BiH i srodne stranke i udruge više su puta javno zagovarali uspostavu trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, ali je međunarodna zajednica takve prijedloge redovito odbijala i njihove zagovornike kažnjavala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙