FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović: Arbitraža je iskorak

BUDIMPEŠTA, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskihposlova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je uponedjeljak navečer u Budimpešti kako hrvatski prijedlog Sloveniji dase pitanje granice na moru riješi međunarodnom arbitražom predstavljaiskorak iz dosadašnje prakse koji bi mogao voditi rješenju otvorenihpitanja između dvije zemlje.
BUDIMPEŠTA, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak navečer u Budimpešti kako hrvatski prijedlog Sloveniji da se pitanje granice na moru riješi međunarodnom arbitražom predstavlja iskorak iz dosadašnje prakse koji bi mogao voditi rješenju otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Grabar Kitarović je time odgovorila na pismo slovenskog kolege Dimitrija Rupela koji je u njemu otklonio prijedlog o međunarodnoj arbitraži, te ocijenio da bi dogovor o granici trebalo postići tijekom pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

"Pismo Dimitrija Rupela po svom sadržaju i pristupu nastavak je prakse koja je označila proteklih 15 godina rješavanja otvorenih pitanja u hrvatsko-slovenskim odnosima. RH predlaže iskorak iz takve prakse koji bi mogao voditi prema rješenju otvorenih pitanja", izjavila je Grabar Kitarović, koja će u utorak u Budimpešti sudjelovati na ministarskom sastanku proširenog Regionalnog partnerstva, na kojem bi trebao sudjelovati i slovenski ministar vanjskih poslova.

"Kao zemlje zrele demokracije poslužimo se instrumentima kojima se služe i SAD, Kanada, Njemačka, Danska te mnoge druge zemlje koje su i prije i poslije takvih postupaka ostale prijateljske", istaknula je Grabar Kitarović.

"Budući da se kroz bilateralne dogovore nije moglo doći do zadovoljavajućeg rješenja za obje strane, Hrvatska predlaže zajednički izlazak pred međunarodno pravosudno tijelo koje će svojim pravorijekom zatvoriti to poglavlje u našim odnosima, naravno, uz prethodnu obvezu da će obje zemlje prihvatiti rezultat pravosudnog postupka. RH je spremna prihvatiti tu obvezu i poziva Sloveniju da preispita taj naš prijedlog", rekla je hrvatska ministrica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙