FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Po europskim standardima važe i parafirani sporazumi

LJUBLJANA,6. listopada(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavioje u četvrtak da bilateralni sporazum o granici s Hrvatskom ueuropskom okviru nije moguć jer je Slovenija članica EU, a Hrvatskanije, te da prema europskim standardima važe i sporazumi koji su samoparafirani, čime je aludirao na tzv. parafirani sporazumDrnovšek-Račan iz 2001. godine na koji se slovenska strana čestopoziva.
LJUBLJANA,6. listopada(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak da bilateralni sporazum o granici s Hrvatskom u europskom okviru nije moguć jer je Slovenija članica EU, a Hrvatska nije, te da prema europskim standardima važe i sporazumi koji su samo parafirani, čime je aludirao na tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine na koji se slovenska strana često poziva.

Janša je nakon sastanka sa koalicijskim strankama s kojima je razgovarao o provođenju važnih poreznih i financijskih reformi u idućih nekoliko godina rekao da se pitanju arbitraže zadnjih dana u Sloveniji posvećuje previše pozornosti.

"Predstavnici Europske unije zadnjih su nekoliko dana isticali da očekuju više napora u postizanje bilateralnog sporazuma, no Slovenija od arbitraže nikad nije bježala", rekao je Janša, odgovarajući na novinarska pitanja o službenoj hrvatskoj ponudi da se pitanje granice, ne bude li moguć bilateralni dogovor, postigne preko arbitraže ili međunarodnog sudskog tijela.

Na pitanje da li bi bilateralni dogovor s Hrvatskom bilo moguće postići u okviru Europske unije, Janša je rekao da ne bi jer je Slovenija već u Europskoj uniji, a Hrvatska nije.

"Hrvatska je na putu u EU i to pozdravljamo. Početak pregovora Hrvatske s EU strateški je važan za Sloveniju, među ostalim i zbog implementiranja europskih standarda. A ti standardi uključuju i obvezu da održiš zadanu riječ, pridržavaš se potpisanih ili parafiranih sporazuma, te da se neke žalosne epizode iz vremena bilateralnog pregovaranja više ne mogu ponoviti", rekao je slovenski premijer Janez Janša.

Janša je rekao da Slovenija ima mnogo argumenata u eventualnoj arbitraži jer se držala dogovora da je početna pozicija ona koja je na granici bila 1991. godine i da Slovenija u tom pogledu nije radila jednostrane korake.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙