FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Slovenija arbitražom ne može doći do slabijeg stanja od sadašnjeg"

LJUBLJANA,24. rujna(Hina) - Slovenija bi Hrvatskoj možda sama formalnotrebala predložiti da se spor oko granice riješi arbitražom, kako biizbjegla pogoršanje odnosa i sadašnji "status quo", ocjena je koju uanalizi budućih odnosa Ljubljane i Zagreba u subotnjem brojuljubljanskog "Dela" iznosi Janko Lorenci.
LJUBLJANA,24. rujna(Hina) - Slovenija bi Hrvatskoj možda sama formalno trebala predložiti da se spor oko granice riješi arbitražom, kako bi izbjegla pogoršanje odnosa i sadašnji "status quo", ocjena je koju u analizi budućih odnosa Ljubljane i Zagreba u subotnjem broju ljubljanskog "Dela" iznosi Janko Lorenci.

"Ako nam se čini da je nemoguće postići povoljan granični sporazum, a da je sadašnje stanje slabo i neperspektivno, onda je arbitraža privlačna mogućnost. Njome bismo zaustavili pogoršavanje odnosa i popravili naš položaj, a u najslabijem slučaju ostali ondje gdje smo sad. Slovenija arbitražom ne može doći do stanja koje je slabije od sadašnjega", navodi Lorenci, dodajući da bi Slovenija mogla "samo dobiti" ako bi se, kako navodi, pokazalo da Hrvatska izjavama o arbitraži ne misli ozbiljno.

Sadašnje odnose država Lorenci ocjenjuje "licemjernim" jer političari jedni drugim pokazuju "ljubazno lice", a javnost je obostrano opterećena "nacionalizmom" (osobito, smatra Lorenci, hrvatska strana, a hrvatski političari probleme sa Slovenijom potenciraju kako bi odvratili pozornost od "realnih problema" u državi.

Što se tiče rješavanja odnosa s Hrvatskom u okviru njenog pristupa s EU, slovenski političari prikriveni adut svog članstva u EU legitimno mogu koristiti, ali dozirano jer je "prijetnja vetom mač s dvije oštrice", a Slovenija Hrvatsku na putu u EU mora podržavati jer bi izolacijom Hrvatske dobila opasnog susjeda, razmišlja analitičar.

"Budu li se i dalje trovali odnosi među državama, moglo bi u Sloveniji bez obzira na vlast doći do referenduma o članstvu Hrvatske u EU. Prijetnja vetom objektivno je opasna i Zagreb bi to već sada morao uvažavati", piše Lorenci, ali dodaje da je to pitanje odnosa snaga i da bi krajnje zaoštravanje odnosa s Hrvatskom "Sloveniji moglo donijeti više štete nego koristi).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙