FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar obrane: Odluka o pojasu u Jadranu nije ništavna

LJUBLJANA,5. listopada 2005.(Hina) - Slovenski ministar obrane KarlViktor Erjavec izjavio je u srijedu da se odluka parlamenta oproglašenju ekološkog i epikontinentalnog pojasa zasniva nameđunarodnim konvencijama po kojima Slovenija na to ima pravo i da onanije ništavna.
LJUBLJANA,5. listopada 2005.(Hina) - Slovenski ministar obrane Karl Viktor Erjavec izjavio je u srijedu da se odluka parlamenta o proglašenju ekološkog i epikontinentalnog pojasa zasniva na međunarodnim konvencijama po kojima Slovenija na to ima pravo i da ona nije ništavna.

Kako je u srijedu prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, Erjavec, koji je predsjednik stranke umirovljenika (DESUS), partnera u Vladi premijera Janeza Janše, odbacio je hrvatske tvrdnje da je slovenski zakon o ekološkom pojasu bez temelja u međunarodnom pravu i da je ništavan.

Erjavec je ustvrdio da stranka umirovljenika drži da je Slovenija takav zakon trebala prihvatiti i prije jer se pravo na vlastiti pojas u Jadranu zasniva na međunarodnim konvencijama, ali i slovenskom Ustavu te Pomorskom zakoniku.

Prema Pomorskom zakoniku koji je slovenski parlament usvojio u prosincu 2003. godine, kao odgovor na hrvatsko proglašenje ekološko-ribolovnog pojasa, Slovenija je predvidjela osnivanje takvih zona u Jadranu.

Dimitrij Rupel, koji je i tada bio slovenski ministar vanjskih poslova, za izmijenjeni Pomorski zakonik je tada rekao da je Slovenija njime dobila unutarnji pravni temelj za proglašenje zaštitnih pojaseva. Rupel je tada zastupnicima u parlamentu tumačio da 2001. godine, kad je prihvaćena prva verzija slovenskog Pomorskog zakonika, osnivanje pojaseva nije bilo predviđeno jer su tada tekli pregovori premijera Drnovšeka i Račana o granici na moru.

"Hrvatska je proglašenjem svojeg ekološko-ribolovnog pojasa prejudicirala granicu na moru, pa izmjenama sada ponovno uspostavljamo ravnotežu", rekao je tada u parlamentu Rupel, tumačeći potrebu da se stvori pravna osnova za proglašavanje pojaseva u sjevernom Jadranu. Slovenski je šef diplomacije tada rekao da se tako onemogućava da hrvatski predstavnici u slučaju arbitraže navedu da ni slovenski Pomorski zakonik ne predviđa morske pojaseve nego Sloveniju tretira kao geografski prikraćenu državu bez teritorijalnog izlaza na optvoreno more.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙