FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek ne isključuje arbitražu o granici

LJUBLJANA, 3. listopada 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek izjavio je u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" odponedjeljka da je u sadašnjoj situaciji arbitraža o granici na moru sHrvatskom "možda najbolje rješenje".
LJUBLJANA, 3. listopada 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" od ponedjeljka da je u sadašnjoj situaciji arbitraža o granici na moru s Hrvatskom "možda najbolje rješenje".

"Osobno nisam nikada isključio arbitražu. U ovoj situaciji je to možda najbolje rješenje", rekao je Drnovšek.

Ocijenio je da će sadašnja vlada Janeza Janše teško postići bolje rješenje za granicu na moru od onoga koji je bio predviđen "parafiranim sporazumom" o kojemu su 2001. godine pregovarali on i bivši hrvatski premijer Ivica Račan.

"Teško bi bilo postići bolje rješenje, a Slovenija na manje od toga ne bi mogla pristati", rekao je Drnovšek" odgovarajući na pitanje o rješenjima iz "parafiranog sporazuma".

Dodao je da je proglašenje zakona o slovenskom ekološkom i epikontinentalnom pojasu u Jadranu reakcija na hrvatsko proglašenje ekološko-ribolovne zone i pregovora Hrvatske i Italije o razgraničenju epikontinentalnog pojasa, te da će sva rješenja koja su te države prihvatile biti elementi za buduću arbitražu o granici na moru.

"Naša vlada je ocijenila da i sama mora zaštititi svoje interese i proglasiti ekološki pojas. Sada su sve tri države u situaciji da će se na kraju trebati dogovoriti i naći neko rješenje. Riječ je o odgovoru na jednostrani potez. Svaka je država iskoristila svoje mogućnosti, a to će biti i elementi za dogovor o arbitraži", kazao je Drnovšek u razgovoru za "Mladinu".

Slovenski je predsjednik dodao da podržava politiku sadašnje Vlade prema Hrvatskoj.

"Čini mi se pravilnim da Vlada pokušava urediti odnose s Hrvatskom i da rješenje za granicu ne povezuje s njenim članstvom u Europskoj uniji jer bi to pogoršalo međusobne odnose. Sumnjam da bi to bilo produktivno", rekao je Drnovšek. Dodao je da Slovenija "mora i dalje" biti "sponzor jugoistočne Europe u Europskoj uniji". Za tu ulogu zainteresirane su i Austrija i Mađarska, ali čini mi se da Slovenija za takvu ulogu ima više razloga, dodao je slovenski predsjednik.

(Hina) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙