FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Pravo na pojas daje sporazum Drnovšek-Račan

LJUBLJANA,7. listopada 2005.(Hina) - Slovenski zakon o proglašenjuekološkog i epikontinentalnog pojasa samo potvrđuje ono što jeSlovenija već imala i što je bilo predviđeno u tzv. parafiranomsporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine, navodi slovenski ministarvanjskih poslova Dimitrij Rupel u tekstu objavljenom na internetstranici ministarstva koja donosi više priloga o slovenskoj poziciji usporu oko granice na moru s Hrvatskom.
LJUBLJANA,7. listopada 2005.(Hina) - Slovenski zakon o proglašenju ekološkog i epikontinentalnog pojasa samo potvrđuje ono što je Slovenija već imala i što je bilo predviđeno u tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine, navodi slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u tekstu objavljenom na internet stranici ministarstva koja donosi više priloga o slovenskoj poziciji u sporu oko granice na moru s Hrvatskom.

"Sporazum Drnovšek-Račan jest činjenica međunarodnog prava. Isti su ga dan potvrdili slovenska i hrvatska vlada, a parafirali su ga od vlada ovlašteni predstavnici. Tim su sporazumom Slovenija i Hrvatska potvrdile činjenicu da granica na moru nije crta sredine (u Piranskom zaljevu), te da Slovenija ima teritorijalni izlaz na otvoreno more", piše u Rupelovu prilogu. To je ujedno i odgovor na komentar "Dela" po kojem je slovenski parlament proglašavanjem ekološkog i epikontinentalnog pojasa "poništio" sporazum Drnovšek-Račan" i izazvao "nacionalističke napetosti" na obje strane.

Drnovšek u svojem odgovoru tvrdi da proglašenje slovenskog pojasa "ne utječe na važnost sporazuma Drnovšek-Račan".

"Taj se sporazum odnosi na područje teritorijalnog mora, a zaštitna ekološka zona nalazi se izvan slovenskog teritorijalnog mora", ustvrdio je Rupel.

On nadalje kaže da je Hrvatska "parafom" na sporazum iz 2001. godine "potvrdila" da se slovensko teritorijalno more dodiruje s međunarodnim vodama, te da je Slovenija ovog tjedna "sukladno toj činjenici" proglasila "svoj" pojas izvan teritorijalnih voda.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je i Rupelove riječi u emisiji "Ispod reflektora". U toj emisiji u utorak navečer Rupel je branio pravo Slovenije da proglasi zaštićeni ekološki i epikontinentalni pojas.

Rupel tvrdi da je "pravi problem" u odnosima Slovenije s Hrvatskom, kad se radi o granici na moru, to što Hrvatska nastoji biti "gospodar Jadrana" i ponaša se kao "hegemon".

"Nakon raspada Jugoslavije započela je bitka tko će biti glavni nasljednik Jugoslavije. Za to se bore Srbija i Hrvatska, a meni se čini da se u okviru toga Hrvatska želi afirmirati kao gospodar Jadranskog mora", rekao je Rupel u emisiji, dodajući da i problemi koje s Hrvatskom ima Slovenija proizlaze iz hrvatskih pokušaja da se na Jadranu ostvari "hegemonska, odnosno dominantna uloga".

"Mislim da nema smisla da Hrvatska svoj put u Europu otežava takvim ambicijama", naveo je Rupel koji često ponavlja da Hrvatska i Slovenija moraju "podijeliti nepodijeljeno jugoslavensko more" i da se do sklapanja bilateralnog sporazuma o granici ne može reći što je hrvatsko, a što slovensko more.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙