FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovensko-hrvatska igra oko granice

LJUBLJANA,16. rujna(Hina) - Slovenski i hrvatski političari u javnostiizmjenjuju osmijehe i izjave potpore, ali su, kad se isključemikrofoni, spremni o međusobnim odnosima reći niz "prljavihpojedinosti" a u domaćoj javnosti iskazivati jak smisao za "nacionalneosjećaje", primjećuje u komentaru o odnosima dviju država BorisJavšovec u mariborskom dnevnom listu "Večer" od petka.
LJUBLJANA,16. rujna(Hina) - Slovenski i hrvatski političari u javnosti izmjenjuju osmijehe i izjave potpore, ali su, kad se isključe mikrofoni, spremni o međusobnim odnosima reći niz "prljavih pojedinosti" a u domaćoj javnosti iskazivati jak smisao za "nacionalne osjećaje", primjećuje u komentaru o odnosima dviju država Boris Javšovec u mariborskom dnevnom listu "Večer" od petka.

"Čim političari dođu u vlastite nacionalne elite koje su prije toga vlastitim nepravilnim potezima sami raspalili, odmah se završe osmijesi i izrazi ljubavi preko granice, pa ma gdje granica bila", primjećuje Javšovec.

Komentator navodi da je vrlo zanimljivo da je HDZ u saborskom odboru za vanjske poslove "spriječio prijedlog da Hrvatske spor o granici iznese pred međunarodnu arbitražu" koju je "prije koji tjedan bučno najavljivao premijer Sanader".

"Samo budale iz toga mogu zaključiti da je među državama sve u redu. Hrvatska zapravo čeka na povoljan trenutak, a čini se da će ga i dočekati. Naime (taj trenutak će dočekati) - istog trenutka kad Slovenija ostvari službenu najavu i u parlamentu prihvati zakon o epikontinentalnom pojasu i proglašenju ekološko-ribolovne zone u Jadranu. Možda će to biti trenutak kad će arbitražu ponuditi i Slovenija", navodi "Večer".

"No, nismo uvjereni da su dvije najmilije susjedne države svjesne što to nesumnjivo znači. Znači u najmanju ruku to da bi političari obiju država mogli izgubiti jedno od od vrlo zloupotrebljavanih sredstava kojim uvijek homogeniziraju vlastitu javnost. Ta javnost onda lovi 'slijepe miševe' na granici i prestaje razmišljati o tome da je u jednoj i drugoj državi svaki dan sve više radnika na cesti, te da je život - ne samo zbog nafte - svakim danom sve skuplji i sve kompliciraniji", završava komentar Boris Javšovec u mariborskom listu "Večer".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙