FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Lokalni ribari i mediji nepotrebno dramatiziraju pitanje morske granice

LJUBLJANA,19. rujna(Hina) - Lokalni ribari i mediji nepotrebnodramatiziraju pitanje morske granice s Hrvatskom, a taj može seriješiti tijekom pregovora Hrvatske za ulazak u EU sa Slovenijom iostale 24 članice Europske unije, ocijenio je u SAD-u slovenskiministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, govoreći u New Yorkustudentima Škole za međunarodne i javne poslove sveučilišta Columbia.
LJUBLJANA,19. rujna(Hina) - Lokalni ribari i mediji nepotrebno dramatiziraju pitanje morske granice s Hrvatskom, a taj može se riješiti tijekom pregovora Hrvatske za ulazak u EU sa Slovenijom i ostale 24 članice Europske unije, ocijenio je u SAD-u slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, govoreći u New Yorku studentima Škole za međunarodne i javne poslove sveučilišta Columbia.

Rupel je u nedjelju, koristeći svoj posjet New Yorku za vrijeme jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a, na spomenutoj školi govorio o razvitku Slovenije u zadnjih 25 godina, a na kraju i o njenom položaju u Europskoj uniji, te se osvrnuo odnose sa susjednim državama.

"Badinterova komisija preporučila je da bivše republičke granice postanu državnima, ali se nije opredijelila prema morskoj granici, pa to ostaje da riješe države nasljednice (bivše SFRJ), među ostalim Slovenija i Hrvatska", rekao je Rupel, te ustvrdio da su prijašnje vlade Janeza Drnovšeka i Ivice Račana to riješile kompromisom od kojega je Račan odustao iako je rekao "da iza njega čvrsto stoji". Tim je sporazumom, naveo je Rupel studentima u svom predavanju objavljenom na web-stranici slovenskog ministarstva vanjskih poslova, Slovenija dala Hrvatskoj koncesije u pogledu granice na kopnu, a Hrvatska Sloveniji "manju koncesiju" na moru.

Rupel je ustvrdio da je Slovenija parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan "očuvala teritorijalni pristup međunarodnim vodama koji je imala cijelo vrijeme svog života u Jugoslaviji".

"Hrvatska sada predlaže postupak arbitraže. Slovenija tu zamisao ne odbacuje, ali smatramo da ćemo taj mali problem (minor problem), koji često dramatiziraju lokalni robari i mediji, moći riješiti tijekom pregovora Hrvatske s EU", rekao je Rupel, podsjećajući da se pregovori vrše sa svih 25 država-članica i da je među njima i Slovenija.

Rupel je rekao da Slovenija podržava širenje EU na zapadni Balkan, među ostalim i zato da Europa postane što jači "igrač" na svjetskoj političkoj pozornici.

Najviše prostora u svom izlaganju Rupel je posvetio propasti komunizma u srednjoj i istočnoj Europi, navodeći da je iste godine došlo do osnivanja Walesinog pokreta Solidarnost u Poljskoj i inicijative za osnivanje "Nove revije", s Rupelom kao urednikom u Sloveniji, a slovensku ljevicu optužio je za kontinuitet s Jugoslavijom i komunizmom, dodajući da se još uvijek protivi stranim investicijama i da ima dominantan položaj u medijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙