FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Tužitelj McNair o presudi Jelaviću

SARAJEVO, , 6. listopada 2005. (Hina) - Tužitelj u Državnom sudu BiHJohn McNair izjavio je u četvrtak da je zadovoljan današnjomnepravomoćnom presudom, kojom se bivšem članu Predsjedništva BiH AntiJelaviću izriče 10 godina zatvorske kazne zbog njegove umiješanosti unezakonito trošenje novca koje je, posredstvom Hercegovačke banke,Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.
SARAJEVO, , 6. listopada 2005. (Hina) - Tužitelj u Državnom sudu BiH John McNair izjavio je u četvrtak da je zadovoljan današnjom nepravomoćnom presudom, kojom se bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću izriče 10 godina zatvorske kazne zbog njegove umiješanosti u nezakonito trošenje novca koje je, posredstvom Hercegovačke banke, Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

U vrijeme dok je Jelavić bio ministar obrane Federacije BiH 1997. i 1998. godine, po McNairovim riječima, najviše su bili podložni zlouporabi financijski prihodi koji su Hrvatima u BiH stizali iz Hrvatske. Na pitanje novinara za koliki se iznos financijskih sredstva pristiglih iz Hrvatske okrivljuje Jelavića, tužitelj McNair je odgovorio kako se radi o "pozamašnom iznosu", ne preciziravši o kojem je točno iznosu riječ.

McNair je objasnio kako je od pet velikih optužbi koje je iznijelo tužiteljstvo, Jelavić osuđen za četiri, dok je za jedno oslobođen krivnje. Po McNairovim riječima, Jelavić je oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i utaju poreza u vezi dostavljanja podataka za mirovinsko-invalidsko osiguranje pripadnika HVO-a. Dodao je kako je Jelavić osuđen za nezakonitosti u vezi dionica Hercegovačke banke, uspostavu Hercegovina osiguranja, kao jednoga od dioničara Hercegovačke banke, te za protupravno trošenje sredstava i za dodjelu više stambenih kredita svojim suradnicima.

Današnja presuda Jelaviću, po McNairovu tumačenju, bitan je korak uspostavi vladavine prava u BiH. "U postupku Jelaviću Sud BiH pokazao je sposobnost neutralnosti u procesuiranju složenih slučajeva. A ovaj sudski postupak pokazuje odlučnost hvatanja u koštac protiv korupcije i najmoćnijih ljudi koji u njoj sudjeluju", kazao je tužitelj McNair.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙