FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrana traži oslobađajuću presudu za Jelavića

SARAJEVO, , 27. rujna 2005. (Hina) - Obrana bivšeg članaPredsjedništva BiH Ante Jelavića, kojega optužnica tereti da jeposredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što jeHrvatska tijekom rata slala u BiH kao pomoć Hrvatima, u ponedjeljak jeod Sudskog vijeća zatražila oslobađajuću presudu za Jelavića.
SARAJEVO, , 27. rujna 2005. (Hina) - Obrana bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, kojega optužnica tereti da je posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što je Hrvatska tijekom rata slala u BiH kao pomoć Hrvatima, u ponedjeljak je od Sudskog vijeća zatražila oslobađajuću presudu za Jelavića.

Jelavićev branitelj, odvjetnik Dragan Barbarić rekao je u završnoj riječi da je optužnica protiv Jelavića montirana kako bi ga se diskreditiralo, te da tužiteljstvo nije dokazalo ni jedan navod iz optužnice.

Barbarić je odbacio tvrdnje koje je u završnoj riječi iznio tužitelj Johna McNaira. Na optužbu da sredstva iz Hrvatske nisu usmjerena u državni proračun Federacije BiH, Barbarić je kazao da Jelavićeva obrana ima dokumente koji dokazuju da je u razdoblju od 1996. do 2000. godine u Bosnu i Hercegovinu stiglo dvije milijarde dolara donacija međunarodne zajednice kao pomoć Bosni i Hercegovini, ali da ta sredstva nisu uvrštena u državni proračun.

Barbarić je rekao da je čudno što nitko ne problematizira donacije međunarodne zajednice, dok se sudski problematizira 830 milijuna kuna pomoći iz Hrvatske tijekom 1998. godine, u vrijeme kada je Jelavić bio ministar obrane Federacije BiH.

Po Barbarićevu tumačenju, namjenu donatorskih sredstava, u ovom slučaju iz Republike Hrvatske, određuje donator te stoga Jelavić nije odgovoran što novčana pomoć iz Republike Hrvatske nije uvrštena u proračun Federacije BiH.

Sudsko vijeće je ranije najavilo da će ono na kraju sudskog procesa odlučiti jesu li sredstva odnosno pomoć iz Hrvatske trebala postati dio proračuna Federacije BiH.

Barbarić je također zamjerio što je u postupku protiv Jelavića korištena dokumentacija Hercegovačke banke koja je, po Barbarićevim tvrdnjama, zaplijenjena nezakonito nasilnom intervencijom SFOR-a i federalne policije u travnju 2001. godine, te kao takva ne može biti upotrebljavana u dokaznom postupku protiv Jelavića. Barbarić je dodao da pri zapljeni nije obavljen popis oduzete dokumentacije niti je ona zapečaćena što znači da se ne zna je li ta dokumentacija uopće originalna i vjerodostojna.

Barbarić je također izjavio da u cjelokupnom suđenju Jelaviću uopće nije dana mogućnost da bude unakrsno ispitivan što je, kako je rekao, također kršenje zakona.

Branitelj je odbacio niz navoda iz završne riječi tužitelja McNaira, među ostalim to da je Jelavić prikrivao kaznena djela, preusmjeravao novce radi jačanja političke moći u Hercegovini te da je prisvajao novac. Odvjetnik Barbarić je posebice zamjerio tužitelju McNairu što je u siječnju 2004. izdao naredbu da se uz pomoć SFOR-a i federalne policije Jelavića uhiti u njegovoj kući u Mostaru, kao da je on "posljednji kriminalac i čovjek bez ikakvih kvaliteta".

Optuženi Jelavić će završnu riječ dati 3. listopada a izricanje presude zakazano je za 6. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙