FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG od Ustavnog suda traži ocjenu ustavnosti Vladinog zaključka

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - GONG je prošloga tjedna Ustavnomsudu uputio prijedlog za ocjenu ustavnosti Vladinog zaključka pokojemu su predstavnička tijela u lokalnim jedinicama dužna uskladitistatute s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakonom olokalnim izborima prema popisu stanovništva iz 2001., a ne po popisubirača, što u GONG-u drže neustavnim i nezakonitim.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - GONG je prošloga tjedna Ustavnom sudu uputio prijedlog za ocjenu ustavnosti Vladinog zaključka po kojemu su predstavnička tijela u lokalnim jedinicama dužna uskladiti statute s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakonom o lokalnim izborima prema popisu stanovništva iz 2001., a ne po popisu birača, što u GONG-u drže neustavnim i nezakonitim.

Predsjednica GONG-a Suzana Jašić na današnjoj je konferenciji za novinare kazala da je spomenuti zaključak u suprotnosti s Ustavnim zakonom o manjinama koji kaže da se, prije svakih izbora, službeni rezultati popisa stanovništva o broju pripadnika nacionalnih manjina u lokalnoj jedinici moraju uskladiti s eventualnim promjenama registriranima u posljednjem popisu birača te jedinice.

"Umjesto da predstavnička tijela usklade statute prema odredbama Ustavnog zakona, ona su dobila Vladinu uputu učiniti to suprotno propisima, odnosno uskladiti statute s popisom stanovništva iz 2001.", rekla je Jašić.

Takvim ponašanjem, istaknula je, Vlada upućuje lokalna predstavnička tijela na nepoštivanje zakona i Ustava, pitajući se hoće li dopunski izbori za manjinske predstavnike, koji su u nekim lokalnim jedinicama zakazani za 23. listopada, biti provedeni nezakonito i neustavno. "Vlada priznaje problem s popisima birača, ali ga rješava kršenjem zakona i Ustava", ocijenila je predsjednica GONG-a.

Vladu proziva i za netransparentnost, jer je njezina udruga, kako kaže, za zaključak koji je Vlada donijela još 22. srpnja, doznala tek prije desetak dana, da ga nema ni u Narodnim novinama ni na Vladinim web stranicama.

"Pitamo se kakve još zaključke Vlada donosi pod točkom razno. Nevjerojatno je da je predsjednik Vlade mogao staviti potpis na ovakav zaključak", dodala je Jašić.

Njezina zamjenica Vanja Škorić pozvala je saborske zastupnike (njih jednu petinu), Odbor za ljudska prava, Predsjednika Republike, Vladu i Vrhovni sud da, budući su jedini za to nadležni, pokrenu pred Ustavnim sudom ocjenu ustavnosti spornog zaključka i tako ubrzaju cijeli postupak.

GONG, dodala je, poziva Ustavni sud da po službenoj dužnosti provede nadzor nad ustavnošću dopunskih izbora, a zbog, kako kaže, bojazni da će biti neustavni.

Škorić upozorava i na problem nesrazmjerne zastupljenosti manjinskih predstavnika u lokalnim predstavničkim tijelima, zbog razlika u podacima iz popisa stanovništva i birača. Iznijela je "neslužbene kalkulacije" po kojima je srpska manjina u Gospiću prema popisu stanovništva iz 2001. činila 0,4 posto udjela u stanovništvu, a prema popisu birača iz 2005. čak 26 posto, u Karlovcu su 2001. Srbi bili zastupljeni s 8,6 posto, a 2005. 15 posto, u Zadru 2001. 3,5 posto, a 2005. 11,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙