FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dosuđena najviša naknada zbog sporosti sudstva

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Ustavni sud odlučio je da je državadužna isplatiti 640 tisuća kuna naknade štete članovima obiteljidesetero ubijenih i sedmero ranjenih u pokolju kod Bjelovara 1993.,što je do sada najviši iznos koji je taj sud odredio zbogdugotrajnosti sudskog postupka.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Ustavni sud odlučio je da je država dužna isplatiti 640 tisuća kuna naknade štete članovima obitelji desetero ubijenih i sedmero ranjenih u pokolju kod Bjelovara 1993., što je do sada najviši iznos koji je taj sud odredio zbog dugotrajnosti sudskog postupka.

Zločin u župnom uredu u Zrinskom Topolovcu dogodio se u novogodišnjoj noći 1993., kad je hrvatski vojnik, pripadnik 105. brigade Vinko Palić iz kalašnjikova ubio desetero i ranio sedmero ljudi, nakon čega je ubio sam sebe.

Članovi obitelji ubijenih te sedmero ranjenih u krvavu događaju, ukupno njih 41, podnijeli su ustavne tužbe jer zagrebački Općinski sud nije u razumnu roku donio presudu u parnicama koje su, krajem 1995. i početkom 1996., pokrenuli radi naknade štete uzrokovane od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata.

Ustavni sud prihvatio je njihove ustavne tužbe te je svakom od oštećenika odredio naknadu od 15.600 kuna, što je također najviši iznos dodijeljen pojedincu zbog nerazumno duga suđenja. Uz naknadu, Ustavni sud je naložio zagrebačkom Općinskom sudu da najkasnije za pola godine donese presudu u parnici obitelji žrtava pokolja.

Tu je odluku 19. rujna donijelo Vijeće za odlučivanje o ustavnim tužbama pod predsjedanjem sutkinje Jasne Omejec, a objavljena je danas na internetskim stranicama Ustavnog suda.

Dosuđena naknada oštećenima mora biti isplaćena iz državnog proračuna u roku tri mjeseca od dana kada Ministarstvu financija podnesu zahtjev za isplatom.

Ustavni suci utvrdili su da je do podnošenja ustavne tužbe, početkom siječnja 2003., devet godina trajao postupak pred Općinskim sudom koji do danas nije donio meritornu odluku. Također je utvrđeno da podnositelji ustavne tužbe nisu pridonijeli duljini tog, po mišljenju ustavnih sudaca, relativno složenog sudskog postupka.

Inače, iduće ročište u tom postupku, u kojem su sve pojedinačne tužbe oštećenika objedinjene u jedan predmet, Općinski sud je zakazao za 20. listopada ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙