FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški optuženik Margetić predao ustavnu tužbu

ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) - Domagoj Margetić, bivši glavni uredniktjednika Hrvatsko slovo, u četvrtak je Ustavnom sud RH predao tužbu ukojoj osporava izmijenjenju optužnicu Haškog suda (ICTY) od 6. srpnja,kojom se tereti za kazneno djelo "nepoštivanja suda".
ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) - Domagoj Margetić, bivši glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo, u četvrtak je Ustavnom sud RH predao tužbu u kojoj osporava izmijenjenju optužnicu Haškog suda (ICTY) od 6. srpnja, kojom se tereti za kazneno djelo "nepoštivanja suda".

Margetić je optužen zajedno s nakladnikom lista Stjepanom Šešeljom zbog objave u Hrvatskom slovu, studenog 2004., identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka optužbe sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1998.

U ustavnoj tužbi Margetić navodi da su protiv osporavane haške optužnice "iscrpljena sva sredstva pravne zaštite", iako bi se glavna rasprava u postupku pred ICTY-em tek trebala održati.

U tužbi navodi da su mu haškom optužnicom povrijeđena ustavna prava na "slobodu mišljenja, slobodu govora i javnog nastupa" te kao novinaru na "slobodu izvještavanja i pristupa informaciji".

Također ističe da mu je povrijeđeno pravo na "slobodu savjesti" iz čl.40 Ustava, kao i "pravo na slobodu kulturnog stvaralaštva" iz čl.68, kamo, po njemu, pripada i novinarski rad.

Margetić u tužbi opširno obrazlaže činjenice i razloge na kojima temelji tvrdnje o povredi ustavnog prava, navodeći kako je ICTY optužnicom protiv hrvatskih novinara prekršio ne samo svoj Statut i Pravilnik o postupku i dokazima, već i Ustavni zakon RH o suradnji s Haškim sudom. U obrazloženju navodi i brojne potencijalno oslobađajuće dokaze za budući proces pred ICTY-em.

Zbog haške optužnice i nemogućnosti da sam financira obranu Margetić se više puta obraćao za pomoć Ministarstvu pravosuđa i međunarodnim novinarskim udrugama, a stupio je i u štrajk glađu.

Zbog financijskih teškoća otkazao je punomoć odvjetniku Željku Dumančiću i nedavno obavijestio ICTY da će se braniti sam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙