FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josip Jović o haškom nalogu za njegovo uhićenje

SPLIT, 28. rujna 2005. (Hina) - Nakon što je Haaški sud danas izdaonalog za njegovim uhićenjem, novinar i bivši urednik SlobodneDalmacije Josip Jović izjavio je kako je takav nalog očekivao,ocijenivši to najgrubljim pritiskom na njegovu slobodu i ukupnunovinarsku profesiju.
SPLIT, 28. rujna 2005. (Hina) - Nakon što je Haaški sud danas izdao nalog za njegovim uhićenjem, novinar i bivši urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović izjavio je kako je takav nalog očekivao, ocijenivši to najgrubljim pritiskom na njegovu slobodu i ukupnu novinarsku profesiju.

"Ja ću se pojaviti pred Županijskim sudom u Splitu i očekujem korektan postupak u skladu s Ustavnim zakonom o suradnji s Haaškim sudom. U slučaju poštivanja tog zakona ne bojim se mogućnosti da ću biti izručen, ali se bojim političkih pritisaka na sud", rekao je Hini Jović.

Dodao je kako se ti pritisci očituju u izjavama predstojnika Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom, što, kako je rekao, pobuđuje sumnju da se cijeli postupak od početka vodi u suradnji hrvatskih vlasti i Haškog tužiteljstva.

"Ovo je najgrublji pritisak na moju osobnu slobodu i ukupnu novinarsku profesiju", poručio je Jović.

Haški sud (ICTY) u srijedu je priopćio da je izdao nalog za uhićenje novinara splitskog dnevnika Slobodna Dalmacija Josipa Jovića, nakon što se on u zakazano vrijeme nije pojavio na sudu i izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda. U nalogu se od Tajništva ICTY-a traži da s nadležnim vlastima Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske dogovori prebacivanje optuženog na sud i sa suda.

Jović je optužen 9. rujna za nepoštivanje suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću u ožujku 1998., u Slobodnoj Dalmaciji u studenom i prosincu 2000. godine, kada je bio glavni urednik lista.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, nadležan za suradnju s ICTY-em, izjavio je prije nekoliko dana da će Hrvatska morati provesti eventualni nalog ICTY-ja za Jovićevo uhićenje jer Ustavni zakon preuzima Statut ICTY-a i Pravilnik o postupku i dokazima, koji za djela uvrede suda predviđa analognu primjenu istih pravila kao kod optuženih za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙