FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo pravosuđa ponovno upućuje molbu za izručenje Antuna Gudelja

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa uskoro ćeaustralskim vlastima uputiti izmijenjenu molbu za izručenjem AntunaGudelja, osuđenog pa pomilovanog zbog ubojstva načelnika osječkepolicije Josipa Reihl-Kira 1991., jer Gudelj živi u Australiji i imatamošnje državljanstvo.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa uskoro će australskim vlastima uputiti izmijenjenu molbu za izručenjem Antuna Gudelja, osuđenog pa pomilovanog zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira 1991., jer Gudelj živi u Australiji i ima tamošnje državljanstvo.

Ministarstvo je danas priopćilo da je u postupku izmjena molbe za Gudeljevim izručenjem, budući da je Australija u svibnju ove godine diplomatskim putem Hrvatskoj vratila dopunjenu molbu iz 2003., uz naznaku da je australska vlada izmijenila zakon o izručenju u odnosu na RH.

"Ministarstvo pravosuđa je u postupku izmjene molbe za izručenje sukladno dostavljenim uputama, te će istu proslijediti u kratkom roku", stoji u priopćenju.

U Ministarstvu napominju da je molba za Gudeljevim izručenjem australskim pravosudnim tijelima podnijeta još 2001., temeljem Ugovora o uzajamnom izdavanju krivaca između Srbije i Velike Britanije iz 1990., koji je na snazi temeljem sukcesije, a kao važeći je potvrđen razmjenom nota između Hrvatske i Australije u rujnu 1996.

No, zbog revizije bilateralnih ugovora vezanih za pitanja ekstradicije, koje je provela australska strana, hrvatski zahtjev za Gudeljevim izručenjem nije bio riješen, već je Australija od Hrvatske zatražila dopunu molbe.

Dopunjena molba podnijeta je 2003., zajedno s cjelokupnom dokumentacijom.

Gudelj je 1994. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, dopredsjednika tadašnjega Izvršnog vijeća Općine Osijek Gorana Zobundžije i vijećnika Skupštine općine Osijek Milana Kneževića, te zbog pokušaja ubojstva predsjednika Mjesne zajednice "Tenja" Mirka Tubića.

Gudelj je kao pripadnik pričuvnog sastava policije 1. srpnja 1991. ispalio 30 hitaca na automobil u kojem su bili Reihl-Kir, Knežević, Zobundžija i Tubić, a koji su se vozili prema Tenji na pregovore s pobunjenim Srbima oko normalizacije odnosa.

Njemačka policija Gudelja je uhitila 1996., na temelju Interpolove tjeralice i izručila ga Hrvatskoj, a Vrhovni sud ukida prvostupanjsku presudu i predmet vraća osječkom Županijskom sudu.

No, u svibnju 1997. Vrhovni sud obustavlja kazneni postupak protiv Gudelja i na njega primjenjuje Zakon o općem oprostu, ocjenjujući da su ubojstva bila izravno povezana s ratnom situacijom, odnosno da ih je Gudelj počinio kao pripadnik pričuvnog sastava policije, osiguravajući policijski punkt prema Tenji kraj Osijeka.

Mjesec dana potom Kirova supruga Jadranka podnosi ustavnu tužbu, a državni odvjetnik i zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluke o amnestiji.

Odlučujući o tom zahtjevu Vrhovni je sud u u studenome 2000. utvrdio da nije bilo zakonskih uvjeta za Gudeljevom amnestijom, ali to je samo deklarativno utvrđeno jer Sud nije mogao utjecati na pravomoćno rješenje.

Ustavni sud, pak, u ožujku 2001. usvaja tužbu Jadranke Reihl Kir i ukida pravomoćno rješenje Vrhovnog suda kojim je Gudelj amnestiran, pa je predmet vraćen osječkom sudu na ponovno postupak, a uskoro je i od Australije zatraženo njegovo izručenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙