FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od Australije ponovno zatraženo izručenje Antuna Gudelja

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je od Australije ponovnozatražila izručenje Antuna Gudelja, osuđenog, pa pomilovanog zbogubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojicesrpskih lokalnih političara nedaleko Osijeka u srpnju 1991.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je od Australije ponovno zatražila izručenje Antuna Gudelja, osuđenog, pa pomilovanog zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojice srpskih lokalnih političara nedaleko Osijeka u srpnju 1991.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt Hini je izjavila da je jučer potpisala novi nalog za izručenje koji je danas službeno upućen Australiji, gdje Gudelj živi i čiji je državljanin.

Njegovo izručenje Hrvatska je prvi put tražila 2001., a potom i dvije godine kasnije kada je uz dopunjenu molbu poslana i cijela sudska dokumentacija.

Novi je zahtjev morao biti poslan nakon što je Australija u svibnju ove godine vratila molbu iz 2003., uz obrazloženje da je izmijenila propise o izručenju svojih državljana, pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa.

Zbog ubojstva Reihl-Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića te pokušaja ubojstva predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića, Gudelj je 1994. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Sud je utvrdio da je u srpnju 1991. Gudelj na automobil kojim su išli na pregovore o normalizaciji odnosa s pobunjenim Srbima ispalio 30 metaka iz kalašnjikova.

Nedugo nakon masakra Gudelj bježi iz Hrvatske, a njemačka policija ga hvata 1996. i izručuje Hrvatskoj. Vrhovni sud potom ukida prvostupanjsku presudu i predmet vraća osječkom Županijskom sudu, no u svibnju 1997. Vrhovni sud obustavlja kazneni postupak i na Gudelja primjenjuje Zakon o općem oprostu. Kao opravdanje te odluke navodi se da su ubojstva bila izravno povezana s ratnom situacijom, odnosno da ih je Gudelj počinio kao pripadnik pričuvnog sastava policije, osiguravajući policijski punkt prema Tenji kraj Osijeka.

Mjesec dana kasnije Kirova supruga Jadranka podnosi ustavnu tužbu, a državni odvjetnik zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluke o amnestiji.

Odlučujući o tom zahtjevu Vrhovni je sud u u studenom 2000. utvrdio da nije bilo zakonskih uvjeta za pomilovanje, ali to je samo deklarativno utvrđeno jer Sud nije mogao utjecati na svoje ranije pravomoćno rješenje.

Ustavni sud, pak, u ožujku 2001. usvaja tužbu Jadranke Reihl-Kir i ukida odluku Vrhovnog suda o Gudeljevoj amnestiji. Slučaj je vraćen osječkom sudu na ponovno suđenje, a uskoro je i od Australije zatraženo izručenje.

U čestim medijskim istupima Jadranka Reihl-Kir je za ubojstvo svog supruga krivila Branimira Glavaša, a Račanovu i Sanaderovu Vladu za pomanjkanje političke volje da se taj slučaj riječi. Tvrdi kako političarima odgovara da Gudelj što duže bude u Australiji, jer je on izvršitelj, ali ne i nalogodavac zločina. Glavaš je odbacio bilo kakvu povezanost s tim događajem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙