FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Franjevački provincijali o izjavi haške tužiteljice

ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Provincijali pet franjevačkihprovincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zatražili su odtužiteljice Haškog suda da se javno ispriča zbog svoje nedavne izjaveda se general Ante Gotovina krije u nekom od franjevačkih samostana,ocjenjujući da ta izjava difamira franjevce.
ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Provincijali pet franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zatražili su od tužiteljice Haškog suda da se javno ispriča zbog svoje nedavne izjave da se general Ante Gotovina krije u nekom od franjevačkih samostana, ocjenjujući da ta izjava difamira franjevce.

U pismu upućenom tužiteljici Carli del Ponte, koje su večeras poslali Hini, provincijali u ime pet franjevačkih provincija sa svefranjevačkog susreta južnoslavenske franjevačke konferencije, održanog 7. i 8. listopada na Trsatu, ističu da ih ta izjava žalosti i vrijeđa te "odgovorno izjavljuju da ona nema nikakvog opravdanog temelja".

"Povrijeđeni smo i činjenicom da ste u izjavi dotaknuli i sam vrh Katoličke Crkve optuživši ga za nekakvu nesuradnju u traženju generala Gotovine. Vaše iznesene tvrdnje, ničim dokazane, povreda su pravnih i moralnih normi te predstavljaju tešku difamaciju", ističu provincijali.

"Kao sljedbenici mirotvorca i pravednika - sv. Franje Asiškoga - opraštamo Vam zbog difamacije nas franjevaca ali pravda zahtjeva i zadovoljštinu. Istinoljubivost i pravednost zahtijevaju javnu ispriku i mi je s pravom od Vas očekujemo", navodi se u pismu.

Pismo, dostavljeno večeras Hini iz franjevačkog provincijalata u Zadru, potpisali su fr. Bernandin Škunca, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima - Zadar, fr. Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda - Zagreb, fr. Željko Tolić, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja - Split, fr. Petar Matanović, vikar provincije Bosne Srebrne - Sarajevo i fr. Ivan Sesar, vikar provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije - Mostar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙