FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protest franjevaca zbog povezivanja Katoličke crkve sa "slučajem" Gotovina

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Provincijalat Franjevačke provincijePresvetoga Otkupitelja, koji je od 19. do 23. rujna sabran na Kapituluu Makarskoj, najodlučnije protestira zbog medijske kampanje u kojoj seKatoličku crkvu, Franjevački red, pojedine crkvene institucije isamostane povezuje sa "slučajem" odbjegloga generala Ante Gotovine, tes tim u vezi odbacuje sve optužbe.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Provincijalat Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, koji je od 19. do 23. rujna sabran na Kapitulu u Makarskoj, najodlučnije protestira zbog medijske kampanje u kojoj se Katoličku crkvu, Franjevački red, pojedine crkvene institucije i samostane povezuje sa "slučajem" odbjegloga generala Ante Gotovine, te s tim u vezi odbacuje sve optužbe.

U današnjoj izjavi Provincijalat ističe da najodlučnije protestiraju "protiv takve neprimjerene i bezočne medijske kampanje - vrhunac koje je posljednja izjava haaške tužiteljice Carle del Ponte, objavljena u "Daily Telegraphu"" . Provincijalat odbacuje sve optužbe u kojima se uključuje pojedine institucije, posebice Katoličku crkvu, hrvatske biskupe, redovnike i pojedine franjevačke samostane. Napominju da su, u toj kampanji, nakon spomena samostana na Visovcu i drugih kuća njihove Provincije, sada optuženi kao cjelokupna zajednica - tj. kao članovi Franjevačkoga reda u Republici Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini.

Izjavu su potpisali provincijal Željko Tolić te 44 franjevca toga franjevačkoga provincijalata i u njoj stoji kako je "indikativno da se svaki put prije odluke o početku pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom izmisli kakav 'slučaj' s nakanom da se spriječi donošenje konačne odluke i da se na taj način drži Republiku Hrvatsku i hrvatski narod na optuženičkoj klupi.

S tim u vezi, protestiraju i odbacuju "sve pokušaje revizije najnovije hrvatske povijest i Domovinskoga rata" te s indignacijom odbacuju takve, kako se navodi, neutemeljene i paušalne ocjene za koje nitko nije ni odgovarao niti se ispričao i pružio odgovarajuću zadovoljštinu.

Izjavljuju da "u franjevačkim samostanima stanuju franjevci", te da "general Ante Gotovina nije 'fra Ante Gotovina'" .

Dodaju kako "ono što hrvatski franjevci i hrvatski narod misle i drže o generalu Gotovini te o ostalim hrvatskim generalima koji čame po raznim zatvorima i kućnim pritvorima ne može nitko promijeniti pa čak ni moćne međunarodne institucije, skupine i pojedinci, pri tomu posebice mislimo na one koji su 1991. i 1992. protivno Povelji UN-a i drugim međunarodnim dokumentima i rezolucijama, nametnuli Republici Hrvatskoj embargo i druge sankcije te tako zanijekali pravo na samoobranu od nametnute agresije i nepravednoga rata, a sada hoće izjednačiti agresora i žrtvu i podijeliti krivnju na sve sudionike rata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙