FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U središtu Sinja spomenik fra Pavlu Vučkoviću

SINJ, 10. rujna 2005. (Hina) - Sinjski ogranak Matice hrvatskepostavio je u središtu Sinja spomenik fra Pavlu Vučkoviću (1658.-1735.), jednom od zapovjednika obrane grada u povijesnoj pobjedonosnojbitki protiv Turaka 1715., u čast koje se održava viteška igra Alka.
SINJ, 10. rujna 2005. (Hina) - Sinjski ogranak Matice hrvatske postavio je u središtu Sinja spomenik fra Pavlu Vučkoviću (1658.- 1735.), jednom od zapovjednika obrane grada u povijesnoj pobjedonosnoj bitki protiv Turaka 1715., u čast koje se održava viteška igra Alka.

Brončani spomenik, visok 2,8 metara, rad je splitskoga akademskog kipara Kuzme Kovačića, a na današnjoj prigodnoj svečanosti u nazočnosti sinjskih alkara i njihovih momaka u svečanim odorama, predstavnika grada, Matice hrvatske, kulturnih institucija, Crkve i brojnih Sinjana, otkrio ga je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.

Postavljanjem spomenika sinjski su franjevci, članovi Matice hrvatske i drugi Sinjani odali poštovanje čuvenom franjevcu za njegove zasluge, posebno u gradnji svetišta i obrani Sinja od Turaka. Fra Pavle Vučković bio je prvi graditelj i gvardijan svetišta Gospe Sinjske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙