FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 10. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Promet je pojačan na autocesti A1 Split-Zagreb u smjeru Zagreba, pred tunelom Sveti Rok kolona je duga oko devet kilometara i sporo se kreće zbog prestrojavanja u jedan trak, a očekuje se i gušći promet, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Promet je pojačan i na Istarskom ipsilonu, posebice na spoju sa cestom D21, u smjeru granice prema Sloveniji. Kolnici su još mjestimice mokri u većem dijelu zemlje, a na cestama kroz gorje treba voziti pozornije zbog mogućih odrona zemlje i kamenja.

ZADAR - Županijski centar 112 u Zadru izvijestio je da je jutros između 5,45 i 6,15 sati grad Zadar i okolicu zahvatilo jako nevrijeme praćeno obilnom kišom i grmljavinom, te prouzročilo materijalne štete. Prema obavijesti Meteorološke postaje Borik, u tom vremenu palo je 18 litara kiše po četvornom metru. Od dežurnog u Policijskoj upravi Zadar doznaje se da su u Zadru četiri osobna vozila oštećena zbog slomljenih stabala ili grana stabala.

RIJEKA - Saborski zastupnik i predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Nikola Ivaniš rekao je danas da je saborska ljetna stanka pokazala kako je Hrvatski sabor inertno političko tijelo koje ne obavlja svoju funkciju u korist onih od kojih je izabran. Govoreći o prijeporu o morskoj granici između Slovenije i Hrvatske, te privatizaciji Liburnia Riviera Hotela, Ivaniš je na konferenciji za novinare rekao da Sabor u tim slučajevima nije reagirao ni na koji način iako je, kao središte političkog života, to trebao učiniti.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić izjavio je u Osijeku kako posljednje izjave haaške tužiteljice Carle del Ponte da nazočnost generala Ante Gotovine u Haagu nije nužna za mogući početak pristupnih pregovora EU-a s Hrvatskom, "još jednom potvrđuju da je Haaški sud visoko politiziran, te kako se odnos sa Sudom koristio kao pritisak na hrvatsku politiku". Na konferenciji za novinare Đapić je ocijenio da takve izjave potvrđuju stajališta HSP-a da je riječ je o "pokušaju pojedinih zemalja EU da se Hrvatsku, što je moguće dulje, drži izvan početka pregovora kako bi je se pokušalo staviti u paket s jugoistočnom Europom ili čak i s Turskom".

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zadruzi hrvatskih branitelja "Podsused" iz Zagreba, a na sastanku sa članovima zadruge upoznala se s njihovim poslovnim planovima, priopćeno je iz Ministarstva. Zadrugu "Podsused" osnovalo je u svibnju ove godine šest razvojačenih branitelja s područja grada Zagreba i okolice. Zadruga se bavi čišćenjem svih vrsta objekata, javnih prostora i spomenika kulture te uklanjanjem grafita tehnički inovativnim i ekološki ispitanim postupcima.

OSIJEK - Današnjem sastanku Inicijativnog odbora Udruge građana Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje bili su nazočni gosti gospodarstvenici i znanstvenici iz Istre, Zagreba, Dalmacije i Kanade koji su podržali osnivanje udruge, te se zanimali za mogućnost pokretanja takvih inicijativa u svojim sredinama. Predsjednik Inicijativnog odbora, koji je sa 60 članova osnovan prošle subote, Branimir Glavaš izvijestio je kako je danas Odbor proširen na 100 članova. Osnovna zadaća udruge rad je na ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva.

NAŠICE - U Našicama je danas svečano otvoren festival Dani slavonske šume, koji traje od četvrtka do nedjelje, a središnji događaj bit će otvoreno prvenstvo za profesionalne drvosječe "Hrvatskih šuma" po službenim disciplinama, nakon čega će se natjecati i amateri. U ime pokrovitelja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, festival je otvorio pomoćnik ministra Mioljub Stojanović koji je je pohvalio izbor ovogodišnje teme festivalskog okruglog stola koji se bavio biogorivima. Vizija RH je da do 2030. osigura barem 15 posto ukupne potrošnje primarne energije iz biomase i otpada kako bi se približila svjetskom prosjeku.

SINJ - Sinjski ogranak Matice hrvatske postavio je u središtu Sinja spomenik fra Pavlu Vučkoviću (1658.- 1735.), jednom od zapovjednika obrane grada u povijesnoj pobjedonosnoj bitki protiv Turaka 1715., u čast koje se održava viteška igra Alka. Brončani spomenik visok 2,8 metara rad je splitskoga akademskog kipara Kuzme Kovačića na današnjoj prigodnoj svečanosti otkrio je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić. Postavljanjem spomenika sinjski su franjevci, članovi Matice hrvatske i drugi Sinjani odali poštovanje čuvenom franjevcu za njegove zasluge, posebno u gradnji svetišta i obrani Sinja od Turaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙