FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Pisanje poljskih medija o optužbama Carle del Ponte

VARŠAVA, 21. rujna 2005. (Hina) - Najtiražniji poljski dnevnici "GazetaWyborcza" i "Reczpospolita" 21. rujna prenose izjave glavne hašketužiteljice Carle del Ponte za engleski "Daily Telegraph", odgovorhrvatskih biskupa, službenu reakciju Vatikana ali i izjavu, kako piše"Gazeta Wyborcza", "neslužbenog izvora" iz Vatikana koji kaže da jepoznato da Gotovini u bijegu pomažu hrvatski franjevci.
VARŠAVA, 21. rujna 2005. (Hina) - Najtiražniji poljski dnevnici "Gazeta Wyborcza" i "Reczpospolita" 21. rujna prenose izjave glavne haške tužiteljice Carle del Ponte za engleski "Daily Telegraph", odgovor hrvatskih biskupa, službenu reakciju Vatikana ali i izjavu, kako piše "Gazeta Wyborcza", "neslužbenog izvora" iz Vatikana koji kaže da je poznato da Gotovini u bijegu pomažu hrvatski franjevci.

Komentare na izjave Carle del Ponte poljski dnevnik "Gazeta Wyborcza" donosi pod naslovom "Haški sud napada Vatikan". Iz ovog poljskog dnevnika zatražili su potvrdu tih informacija u uredu Glavne haške tužiteljice Del Ponte, a njezina tajnica, piše list, potvrdila je da "glavna tužiteljica zaista tako misli".

Nakon navoda Carle del Ponte za "Daily Telegraph" i reakcije Vatikana koji odbacuje optužbe da skriva generala Antu Gotovinu, poljski dnevnik navodi i decidiranu izjavu hrvatskih biskupa da nemaju informaciju gdje se skriva general Gotovina. "Gazeta Wyborcza" navodi i da "neslužbeni izvor" iz Vatikana tvrdi da se već duže vrijeme zna o navodnom skrivanju generala Gotovine od strane hrvatskih franjevaca.

Oba poljska dnevnika, "Gazeta Wyborzca" i "Rzeczpospolita", napominju da je zbog slučaja generale Gotovine već dugo odgađa početak pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Za dnevnik "Rzeczposplita" reakcije Vatikana komentirao je religiolog Gerald Fogarty sa sveučilišta Virginia u SAD, koji navodi da je Vatikan nakon II. svjetskog rata drži načela najvećeg opreza u reakcijama kako bi izbjegao moguće optužbe. "Osim toga u Rimu ne znaju što se događa u pojedinim franjevačkim samostanima. Redovnici imaju visoki stupanj autonomije", pojasnio je za poljski dnevnik "Rzeczpospolita", američki religiolog Fogarty.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙