FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija traži hitan dogovor o preustroju policije u BiH

SARAJEVO,8. rujna(Hina) - Europska komisija (EC) odbacila je u četvrtakmogućnost ponovnog pregovaranja o načelima na kojima treba bititemeljen preustroj policije u Bosni i Hercegovini i zatražila hitnopostizanje dogovora među stranama koje o tome razgovaraju.
SARAJEVO,8. rujna(Hina) - Europska komisija (EC) odbacila je u četvrtak mogućnost ponovnog pregovaranja o načelima na kojima treba biti temeljen preustroj policije u Bosni i Hercegovini i zatražila hitno postizanje dogovora među stranama koje o tome razgovaraju.

Nakon što su predstavnici vlasti BiH, Federacije BiH i Republike Srpske u srijedu neuspješno okončali još jedan krug razgovora o preustroju policije, izaslanstvo EC u Sarajevu objavilo je priopćenje u kojemu se ističe kako se o temeljenim načelima ovog procesa ne može ponovo pregovarati.

"Od predstavnika vlasti BiH očekuje se postizanje sveobuhvatnog političkog dogovora uvažavajući načela Europske unije, a to su da ovlasti o pitanjima policije moraju biti isključivo na državnoj razini, da policija mora biti depolitizirana te da se policijske regije moraju odrediti na temelju tehničkih i profesionalnih kriterija", stoji u priopćenju, uz podsjećanje kako je političarima u BiH davno jasno kazano da se ta načela neće i ne mogu mijenjati.

Premijer Republike Srpske Pero Bukejlović je nakon neuspjelih razgovora u srijedu izjavio kako će predstavnici tog entiteta pokušati ponovo pregovarati s Europskom komisijom o načelima preustroja policije.

U priopćenju Komisije ističe se, međutim, kako je očevidno riječ o taktici odlaganja pronalaženja rješenja te o uzaludnom trošenju energije.

Bukejlović je u srijedu kazao kako vlasti u Banjoj Luci prihvaćaju "dva od tri ponuđena načela".

Istaknuo je, međutim, kako vlasti RS traže da se područje javne sigurnosti ne delegira na državnu razinu nego da ostane entitetima, podrazumijevajući tu i pitanje njezina financiranja.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown ranije ovog tjedna upozorio je kako će Srpska demokratska stranaka (SDS), koja je na vlasti u RS, snositi ozbiljne posljedice nastavili li odbijati preustroj policije.

Ashdown nije precizirao koje bi mjere mogao poduzeti protiv te stranke no Međunarodna krizna grupa (ICG), u svom ovotjednom izvješću posvećenom preustroju policije u BiH, sugerira kako bi jedina odgovarajuća mjera bila zabrana rada SDS-a.

Europska unija postavila je 15. rujna kao krajnji rok za postizanje dogovora o preustroju policije u BiH ukoliko vlasti te zemlje žele do kraja godine početi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙