FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzić i Ashdown optužuju Beograd zbog postupaka bosanskih Srba

SARAJEVO,15. rujna 2005.(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne iHercegovine Adnan Terzić optužio je vlasti u Beogradu da snose dioodgovornosti za odbijanje Republike Srpske da prihvati preustrojpolicije u BiH čime je onemogućen početak pregovora o stabilizaciji ipridruživanju Europskoj uniji a slične ocjene iznio je i Visokipredstavnik za BiH Paddy Ashdown.
SARAJEVO,15. rujna 2005.(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić optužio je vlasti u Beogradu da snose dio odgovornosti za odbijanje Republike Srpske da prihvati preustroj policije u BiH čime je onemogućen početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji a slične ocjene iznio je i Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

U odvojenim izjavama koje u četvrtak prenose "Dnevni avaz" i "Oslobođenje" Terzić je ustvrdio kako su srbijanske vlasti iskoristile svoj utjecaj na bosanske Srbe ne bi li na taj način utjecale na pregovor o budućem statusu Kosova.

"Ne mogu se oteti dojmu da (vlasti RS) za ovakav potez nisu ohrabrene od nekog sa strane. Nevjerojatno je da netko tko ima djecu razmišlja tako da ne prihvaća uvjete koje Europa postavlja pred BiH", izjavio je Terzić.

Parlament Republike Srpske u srijedu je većinom glasova odbacio model preustroja policije na državnoj razini temeljen na načelima koje je postavila Europska komisija.

Parlamentarci RS su podržali stajalište svoje vlade po kojemu se oblast javne sigurnosti trebala ostati dio ovlasti entiteta čime se blokira bit predloženog preustroja.

Terzić drži kako je zbog utjecaja što ga je Beograd imao na ishod glasovanja u Parlamentu RS sada vrijeme da Europska komisija razmisli o odnosu prema Srbiji.

"Očito je da beogradska politika izravno ohrabruje vlasti RS da ne podrže europski program kako bi BiH bila bez bilo kakvih odnosa sa Europom čime bi, eventualno, mogli trgovati kada počnu pregovori o Kosovu. Bruxelles mora izvući glavu iz pijeska i jasno vidjeti da postoji povezanost unutar regije i između politika u Beogradu i Banjoj Luci", kazao je bosanskohercegovački premijer.

On je zaključio kako je jedino logično rješenje ne dopustiti da pregovori između EU i Srbije i Crne Gore počnu 5. listopada kako je najavljeno.

No ni to, po Terzićevu sudu, neće biti dovoljno pa bi međunarodna zajednica sada morala ozbiljno razmisliti što s Daytonskim sporazumom.

"Dvije i pol godine smo 'rastezali' Dayton i provodili reforme popunjavajući rupe koje nastaju tim rastezanjem... Očekujem da međunarodna zajednica počne razgovarati o tome kako riješiti ključne probleme u BiH a oni se nalaze u tom (Daytonskom) sporazumu", kazao je Terzić.

Na sličan način reagirao je je i Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

On je u intervjuu za "Avaz" kazao kako je "netko u RS imao pogrešne informacije koje je dobio iz diplomatskih izvora u regiji da nismo jedinstveni".

"Postoji vrlo ozbiljno pitanje kada je u pitanju ponašanje Beograda", izjavio je Ashdown istaknuvši kako se od beogradskih vlasti očekuje da jasno podrže europske reforme u BiH "što nije bio slučaj" kada je riječ o preustroju policije.

Komentirajući odnos prema Daytonskom sporazumu Visoki je predstavnik kazao kako se u protekle tri godine pokazalo da se Dayton može koristiti za reforme.

Ishodom glasovanja u Parlamentu RS Srpska demokratska stranka (SDS) je pak pokazala kako se Dayton može koristiti za opstruiranje reformi, upozorio je Ashdown.

On je ocijenio kako je Terzić "briljantno" radio na preustroju policije te da ne snosi nikakvu odgovornost za propast pregovora kao i da je ona isključivo na srpskoj strani.

"Zastupnici Narodne skupštine RS morat će objasniti zašto su odlučili Dayton koristiti kao mehanizam opstrukcije", kazao je Ashdown upozorivši kako će 10. obljetnica potpisivanja tog sporazuma proteći u znaku rasprava o tome kako se on zlorabi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙