FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown imenovao dužnosnike umjesto Vijeća ministara BiH

SARAJEVO,9. siječnja(Hina) - Visoki prestavnik za Bosnu i HercegovinuPaddy Ashdown imenovao je petak vodstvo Državne granične službe (DGS)te zemlje nakon što Vijeće ministara nije moglo postići suglasnost opredloženim kandidatima.
SARAJEVO,9. siječnja(Hina) - Visoki prestavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown imenovao je petak vodstvo Državne granične službe (DGS) te zemlje nakon što Vijeće ministara nije moglo postići suglasnost o predloženim kandidatima.

Ashdownovom odlukom, objavljenom u Sarajevu, za ravnatelja DGS-a imenovan je Vinko Dumačić kao predstavnik hrvatskog naroda, a za njegova zamjenika Vahid Alagić, kao predstavnik bošnjačkoga.

Imenovana su još trojica voditelja odjela u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

U priopćenju iz Ashdownova ureda stoji kako je Visoki predstavnik "sa žaljenjem" morao donijeti ovakvu odluku, jer je DGS bez ravnatelja još od veljače 2004. godine.

Visoki je predstavnik pritom izrazio zabrinutost odnosnom Vijeća ministara BiH prema ovom problemu.

O imenovanju najviših dužnosnika DGS-a u četvrtak je vođena rasprava na Vijeću ministara, koja je okončana bez potrebne suglasnosti.

Premijer Adnan Terzić novinarima je izjavio kako je morao glasovati protiv imenovanja predloženih osoba, posebice Roberta Perića, iako je to bio najbolje rangirani kandidat za ravnatelja.

Terzić je kazao kako je ocjena njegove Stranke demokratske akcije (SDA) da bi se imenovanjem Hrvata za ravnatelja DGS-a temeljito narušila nacionalna ravnoteža u institucijama zaduženim za provedbu zakona.

On je za takvo stanje ponovo optužio ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića, koji je ranije odbio glasovati da Hrvat bude na čelu SIPA-e nakon čega je Ashdownovom odlukom na čelo te institucije postavljen Srbin Sredoje Nović.

Terzić drži kako je Ivanić svojim ponašanjem srušio tadašnji međustranački dogovor o raspodjeli važnih dužnosti u državnim agencijama, čime se sada neprekidno stvaraju novi problemi.

Ivanić je pak Terzića optužio da je svojim glasovanjem protiv postavljenja novog ravnatelja DGS-a proizveo novu krizu u BiH, stavljajući na prvo mjesto stranačke umjesto državnih interesa.

Terzić je Ivanića, nakon problema oko imenovanja ravnatelja SIPA-e, razriješio ministarske dužnosti, no nakon toga je nastupila pat situacija u kojoj Ivanić odbija odstupiti, a Terzić nema instrumenata ukloniti ga s pozicije šefa diplomacije te ga tretira kao ministra u "tehničkom mandatu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙