FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski Brod: razgovori o obnovi plehanskog samostana

SLAVONSKI BROD, 6. listopada 2005. (Hina) O tijeku obnove samostana icrkve na Plehanu u Bosanskoj posavini bilo je riječi na sastankugradonačelnika Slavonskoga Broda Mirka Duspare, plehanskog gvardijanafra Mirka Filipovića i vodstva udruge "Plehan".
SLAVONSKI BROD, 6. listopada 2005. (Hina) O tijeku obnove samostana i crkve na Plehanu u Bosanskoj posavini bilo je riječi na sastanku gradonačelnika Slavonskoga Broda Mirka Duspare, plehanskog gvardijana fra Mirka Filipovića i vodstva udruge "Plehan".

Kako se dio sredstava za obnovu u ratu srušenoga zdanja nastoji prikupiti prodajom slika i skulptura darovanih samostanu nakon rata, dogovoreno je da će u studenom u Slavonskom Brodu biti organizirana izložba i aukcija umjetničkih djela pod nazivom "Hrvatski umjetnici Plehanu".

Prva takva akcija održana je u travnju u Zagrebu nakon izložbe u Muzeju "Mimara" kada je prikupljeno oko 400 tisuća kuna.

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara obećao je potporu u organizaciji prodajne izložbe slika i pomoć u obnovi samostana u skladu sa skromnim mogućnostima grada.

Samostan i crkva na Plehanu bili su prije rata jedna od najljepših građevina u Franjevačkoj provinciji Bosna Srebrena. Zbog bogate arhivske građe i knjižnice te vrijedne zbirke umjetnina to je bilo, ne samo vjersko, već i kulturno i povijesno središte i okupljalište Hrvata tog dijela BiH.

Samostan i crkva do temelja su srušeni u srpskoj agresiji 1992. Veći dio slika, knjiga i arhive ipak je sačuvan i prevezen u Slavonski Brod. Sve donedavno to je kulturno blago čuvano u podrumu jedne obiteljske kuće u Slavonskome Brodu gdje je za posljednjih poplava oštećeno. Štete se sada saniraju u suradnji s Restauratorskim zavodom u Zagrebu.

No, rečeno je, upravo bi obnova objekta na Plehanu namijenjena toj svrsi riješila višegodišnji problem čuvanja i sprječavanja od oštećenja vrijedne kulturne i povijesne baštine plehanskoga samostana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙