FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hartmann o razlozima za traženje pomoći Vatikana

DEN HAAG/ZAGREB,21. rujna 2005.(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY)zatražilo je pomoć Vatikana u lociranju generala Ante Gotovine zbog stalnih informacija da se on krije u franjevačkim samostanima uHrvatskoj i da tamo postoji mreža koja mu pruža podršku, izjavila je usrijedu glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.
DEN HAAG/ZAGREB,21. rujna 2005.(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) zatražilo je pomoć Vatikana u lociranju generala Ante Gotovine zbog stalnih informacija da se on krije u franjevačkim samostanima u Hrvatskoj i da tamo postoji mreža koja mu pruža podršku, izjavila je u srijedu glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

"Vatikanu smo se za pomoć obratili zato što ne znamo u kojem se samostanu Gotovina točno krije, a stalno primamo informacije da mreža za podršku postoji u franjevačkim samostanima", kazala je Hartmann na tjednom briefingu za novinare u Haškom sudu.

Tužiteljstvo ne može pozvati policiju da izvrši uhićenje, ako ne zna preciznu lokaciju na kojoj je Gotovina, te stoga treba pomoć Vatikana u preciznijem određivanju samostana u kojem bi Gotovina mogao biti, kazala je Hartmann.

Na molbu za pomoć koju je uputila tužiteljica Carla del Ponte, Vatikan je odgovorio kako nije država te nije u obvezi surađivati s Haškim sudom, podsjetila je glasnogovornica.

"Svima se obraćamo za pomoć, uključujući i Vatikan. Ovdje govorimo o zločinima protiv čovječnosti i kršenju međunarodnog humanitarnog prava, to je pitanje koje se tiče svakog pojedinca na planetu", rekla je Hartmann.

Od Vatikana se, po njezinim riječima, očekuje suradnja kako bi se saznalo gdje se Gotovina do sada skrivao, gdje je sada i gdje bi mogao biti u budućnosti.

"Očekujemo pomoć od svakoga tko je u poziciji da to učini, bez iznimke", kazao je glasnogovornik suda Jim Landale.

Glasnogovornica Tužiteljstva rekla je da se zahtjev Vatikanu ne razlikuje od onog upućenog Srpskoj pravoslavnoj crkvi za pomoć kod uhićenja dvojice najpoznatijih haških bjegunaca, bivšeg čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Nema institucije od koje se ne može tražiti da zauzme moralno stajalište prema pravdi i međunarodnom pravu", kazala je.

Hartmann je najavila da će se pitanje uhićenja preostalih sedam haških bjegunaca naći na dnevnom redu razgovora koje će krajem idućega tjedna Del Ponte voditi s najvišim dužnosnicima u Beogradu, Zagrebu i Podgorici.

Posjet regiji, uoči podnošenja izvješća Vijeću ministara EU o suradnji država s ICTY-em 3. listopada, Del Ponte će početi u Beogradu 29. rujna, gdje će se sastati sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i članovima vlade, a nastaviti navečer u Podgorici razgovorom s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

U petak 30. rujna, Del Ponte će se u Podgorici sastati s premijerom Milom Đukanovićem, nakon čega će otputovati u Zagreb na razgovore s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i ministrima u Vladi, te s predsjednikom Stjepanom Mesićem, najavila je Hartmann.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙