FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija redovničkih poglavara o izjavi Carle del Ponte

ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska konferencija višihredovničkih poglavara ocijenila je u subotu "nedopustivima" nedavnetvrdnje glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da se optuženigeneral Ante Gotovina nalazi u jednom franjevačkom samostanu uHrvatskoj.
ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara ocijenila je u subotu "nedopustivima" nedavne tvrdnje glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da se optuženi general Ante Gotovina nalazi u jednom franjevačkom samostanu u Hrvatskoj.

"Neprihvatljivo je i nedopustivo da glavna tužiteljica međunarodnog tribunala, koji su osnovali Ujedinjeni narodi, bez ikakvih dokaza javno sumnjiči cijelu redovničku zajednicu u Hrvatskoj, u ovom slučaju franjevačku, da ona u nekom od svojih samostana skriva optuženog generala Antu Gotovinu", stoji u izjavi Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara, u kojoj su zastupljeni ovlašteni poglavari svih muških redovničkih zajednica Katoličke crkve koje djeluju u Hrvatskoj.

"Nitko od nas ne zna gdje se nalazi general Ante Gotovina, i naše je opće uvjerenje da nije u Hrvatskoj", napominju. "Žao nam je i zabrinuti smo što se račun za njegovu izočnost naplaćuje Hrvatskoj na političkom planu i što joj se zbog toga priječi početak pregovora za ulazak u Europsku uniju. No ako bi i postojale ozbiljne indicije da se skriva u nekom samostanu kod nas, tada ni mi ni Sveta Stolica nismo adrese na koje se treba obraćati da bi se do njega došlo", stoji u priopćenju.

"Mi redovnici nismo adresa zato što naše ni civilne ni kanonske zadaće i ovlasti nisu baviti se policijskim, detektivskim ili zaštitarskim poslovima, a Sveta Stolica nije adresa zato što se njezina suverenost i civilna jurisdikcija ne proteže na teritorije drugih država", pišu redovnički poglavari.

Oni ocjenju "nerazumljivim i protivnim tečevinama rimskog i načelima modernog prava, etike i dobrih običaja da haška tužiteljica na temelju pukih, nepouzdanih, neprovjerenih i nedokazanih indicija javno sumnjiči redovničku zajednicu ili bilo koja drugu javnu ili privatnu osobu".

"Nedopustivo je da se izriču sumnjičenja i javne optužbe na račun drugih crkvenih ustanova, redovnika, svećenika i biskupa Crkve u Hrvatskoj, a najmanje je pak dopustivo jednako drsko i bezobzirno odnositi se prema vodstvu Katoličke crkve, prema Svetoj Stolici kao suverenoj državi i subjektu međunarodnoga prava, te prema papi", ocjenjuju redovnički poglavari.

U takvu ponašanju glavne tužiteljice, koja ističe da je rimokatolkinja, redovnici ne vide demonstraciju prava i pravde već jedino "samovolju" službenice ustanove Ujedinjenih naroda.

Redovnički poglavari osudili su i pisanje europskih medija koji posljednih dana Gotovinu u tekstovima nazivaju jednim od "najvećih ratnih zločinaca".

"Takvo prejudiciranje i nevjerojatno uveličavanje nečije krivnje, i to samo na temelju optužnice glavne tužiteljice, za koju mnogi, ne samo na temelju indicija, nego i čvršćih argumenata, vjeruju da je neutemeljena, isforsirana i iskonstruirana, jest sumrak novinarske etike, pravde, pravednosti i odgovornosti za javnu riječ i za javni čin", tvrdi se u izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙