FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Corriere della Sera o optužbama Carle Del Ponte

RIM, 21. rujna 2005. (Hina/AR) - Talijanski tisak posvećuje danas dostaprostora optužbama glavne tužiteljice haškog suda Carle Del PonteVatikanu da "štiti" hrvatskog generala Antu Gotovinu, te odgovoruureda za tisak Svete Stolice.
RIM, 21. rujna 2005. (Hina/AR) - Talijanski tisak posvećuje danas dosta prostora optužbama glavne tužiteljice haškog suda Carle Del Ponte Vatikanu da "štiti" hrvatskog generala Antu Gotovinu, te odgovoru ureda za tisak Svete Stolice.

List Corriere della Sera u naslovu prenosi riječi Del Ponte kako "Vatikan štiti generala Gotovinu", te objavljuje njezinu optužbu vatikanskim vlastima da ne žele surađivati s "međunarodnim sudskim vlastima". Izvori "tužiteljice su otkrili kako se general Gotovina nalazi u nekom samostanu u Hrvatskoj. Za Vatikan, kaže tužiteljica u intervjuu, bi bilo potrebno par dana da kontrolira i naznači koji od 80 hrvatskih samostana nudi zaštitu generalu Gotovini, koji je u Hrvatskoj smatran nacionalnim herojem. Del Ponte je također kazala da je u srpnju bila u Vatikanu gdje se sastala tajnikom za odnose s drugim državama nadbiskupom Giovannijem Lajolom, ministrom vanjskih poslova Benedikta XVI., kako bi zatražila suradnju", piše list. List prenosi tvrdnju Del Ponte da joj je u Vatikanu odgovoreno da Vatikan nema posebne obveze s gledišta međunarodnog prava i "nije obvezan govoriti", te da haška tužiteljica nije dobila željeni odgovor Svete Stolice, kao ni odgovor na pismo upućeno Papi.

Corriere della Sera prenosi odgovor Vatikana da "Carla Del Ponte nije iznijela ni jedan dokaz u potvrdu svoje izjave", te da Vatikan očekuje pojašnjenja od tužiteljice. Prenosi se izjava šefa ureda za tisak Svete Stolice, Joaquina Navarra Vallsa, glede članka u Daily Telegraphu u kojoj se naglašava kako msgr. Lajolo nije dobio odgovor od gospođe Del Ponte na zahtjev da kaže u kojem se samostanu sakriva odbjegli general.

List prenosi i izjave hrvatskih crkvenih i svjetovnih vlasti, te podsjeća na optužbu haškog suda protiv Gotovine. Na koncu se kaže kako neuhićenje Gotovine blokira ulazak Hrvatske u EU, te da će ministarski sastanak pod britanskim predsjedništvom donijeti odluku o eventualnom otvaranju pregovora i da sve ovisi o ocijeni haaškoga suda glede suradnje hrvatskih vlasti u uhićenju Gotovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙