FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament RS usvojio sporazum o reformi policije u BiH

BANJA LUKA, 5. listopada 2005. (Hina) - Narodna skupština RepublikeSrpske na izvanrednom zasjedanju koje je sazvano na zahtijevpredsjednika RS Dragana Čavića, u srijedu uvečer usvojila je Sporazumo restrukturiranju policijskih snaga u BiH koji je predložiopredsjednik RS.
BANJA LUKA, 5. listopada 2005. (Hina) - Narodna skupština Republike Srpske na izvanrednom zasjedanju koje je sazvano na zahtijev predsjednika RS Dragana Čavića, u srijedu uvečer usvojila je Sporazum o restrukturiranju policijskih snaga u BiH koji je predložio predsjednik RS.

Za ovaj sporazum glasovalo je 55 zastupnika, pet se izjasnilo protiv, dok je 15 zastupnika bilo uzdržano.

U ovom dokumentu se predviđa da će se nadležnosti za zakone i proračun u svezi policije utvrđivati na državnoj razini, iz operativnog rada policije isključuju se politički utjecaji, a funkcionalna lokalna područja djelovanja utvrdit će se na temelju tehničkih kriterija značajnih za rad policijskih snaga, dok će operativno zapovijedanje ostati na lokalnoj razini.

Predsjednik RS se u dva navrata obraćao zastupnicima Parlamenta RS, i naglasio da će usvajanje Sporazuma o restrukturiranju policijskih snaga u BiH 'Republiku Srpsku staviti u aktivnu i perspektivnu poziciju'.

Europska komisija je tijekom izvanrednog zasjedanja Parlamenta RS obavijestila predsjednika Čavića da njegov prijedlog Sporazuma zadovoljava njezina načela za reformiranje policije u BiH, te da će taj dokument - ukoliko ga parlament izglasa bez amandmana - biti ključni za dobijanje preporuke za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Predsjednik Čavić je neposredno nakon završetka izvanredne sjednice Parlamenta RS iskazao zadovoljstvo rezultatima glasovanja i naglasio kako RS 'više nije faktor zaustavljanja europskog puta BiH'. On je također kazao da će Vlada Republike Srpske do kraja godine formirati Direkciju za sprovođenje reforme policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙