FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament RS odbio prijedlog Vijeća ministara BiH o reformi policije

BANJA LUKA, 14. rujna 2005. (Hina) - Zastupnici parlamenta RepublikeSrpske odbili su, na zasjedanju koje je okončano u srijedu ranoujutro, prijedlog Vijeća ministara BiH o reformi policije.
BANJA LUKA, 14. rujna 2005. (Hina) - Zastupnici parlamenta Republike Srpske odbili su, na zasjedanju koje je okončano u srijedu rano ujutro, prijedlog Vijeća ministara BiH o reformi policije.

Za ovakvu odluku glasovalo je 56 zastupnika, 10 je bilo protiv i jedan suzdržan.

Vijeće ministara BiH je predlagalo sporazum prema sugestijama Europske komisije, kojim će se osigurati isključive ovlasti policije na državnoj razini BiH, zatim uklanjanje političkih utjecaja iz rada policije kao i organizacija policijskih područja koje se neće poklapati sa sadašnjim entitetskim granicama.

Parlament RS praktično je tako podržao stajalište Vlade RS, prema kojem bi se nadležnosti u području javne sigurnosti s entiteta prenijele na državu BiH s odgodom od pet godina.

"Narodna skupština RS obvezuje Vladu da nastavi razgovore o reformi policijskih snaga u BiH na temelju zaključaka od 30. svibnja ove godine", stoji u zaključcima u povodu odbijanja prijedloga Vijeća ministara BiH.

Prema zaključcima iz svibnja, Parlament RS je ponovio svoje opredjeljenje "za reformu policijskih struktura u BiH u okviru ustava RS i BiH, a na temelju europskih standarda".

Narodna skupština RS na kraju svog zasjedanja zauzela je stajalište da razgovore o reformi policije u BiH "treba nastaviti u okviru institucija RS" i naglasila kako "nije prihvatljiv bilo koji model organizacije policije u BiH čija bi lokalna policijska područja prelazila međuentitetske crte razdvajanja".

Prijedlog zaključaka kojim Parlament RS obvezuje Vladu RS da potpiše sporazum koji je predložilo Vijeće ministara BiH, podnijeli su zastupnički klubovi Nove hrvatske inicijative, Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH, ali su oni preglasavanjem zastupnika srpske većine u Parlamentu RS odbijeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙