FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova upozorenja Srbima da prihvate preustroj policije u BiH

SARAJEVO,9. rujna(Hina) - Povjerenik Europske unije za proširenje OlliRehn i veleposlanici zemlja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbuDaytonskog sporazuma u BiH (PIC) ponovo su u petak upozorili kako semora deblokirati proces preustroja policije u BiH istaknuvši kako jeto temeljni uvjet daljeg približavanja te zemlje euroatlantskimintegracijama.
SARAJEVO,9. rujna(Hina) - Povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn i veleposlanici zemlja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu Daytonskog sporazuma u BiH (PIC) ponovo su u petak upozorili kako se mora deblokirati proces preustroja policije u BiH istaknuvši kako je to temeljni uvjet daljeg približavanja te zemlje euroatlantskim integracijama.

Nakon posljednjeg kruga razgovora o preustroju policije, vođenih ranije ovog tjedna, koji je propao zbog protivljenja predstavnika Republike Srpske da prenesu policijske ovlasti s entiteta na državu, u odvojenim priopćenjima Rehna i veleposlanika zemalja Upravnog odbora PIC-a ističe se kako dogovor mora biti hitno postignut ukoliko se želi da BiH započne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji do kraja ove godine.

U Rehnovoj se izjavi ističe kako je jasno da o temeljenim načelima preustroja policije ne može biti pregovora te da ovlasti za ta pitanja moraju biti isključivo na državnoj razini.

Također se navodi kako se ovime ne ugrožava budućnost entiteta, jer je njihovo postojanje zajamčeno Daytonskim sporazumom.

U priopćenju veleposlanika izrijekom su pak pozvani predstavnici RS da "pokažu neophodnu fleksibilnost" pri nastavku razgovora najavljenih za idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙